Jan Zavřel: Vy jste, pane šéfredaktore, asi nikdy nenavštívil průmyslový závod

11.10.2022 10:53

Otevřený dopis Petru Kainovi, šéfredaktorovi časopisu Ekonom - úvodník, ročník LXVI, číslo 39

Jan Zavřel: Vy jste, pane šéfredaktore, asi nikdy nenavštívil průmyslový závod
Foto: archiv
Popisek: Jan Zavřel

Ekonom
Petr Kain, šéfredaktor
Pernerova 673/47
186 00 Praha 8

Praha 27. 9. 2022

Věc: Otevřený dopis – Váš úvodník v ekonomu ročník LXVI, číslo 39

Vážený pane šéfredaktore, z toho, že Vám opět píši, vyplývá, že zatím jsem týdeník ekonom nepřestal číst. Stále v něm dokážu najít zajímavé informace. Překvapuje mě, jak dokážete měnit názory takříkajíc ode zdi ke zdi. Zatímco ve svém úvodníku k číslu 36/2021 zpochybňujete význam všeobecného vzdělávání s odkazem na to, že znalost historie či biologie je pro moderního člověka zcela zbytečná (např. i pro Vaše děti) - více ZDE, tak v aktuálním úvodníku tvrdíte, že není potřebné odborné vzdělání. Kritizujete požadavek zástupců průmyslu na omezení tříd na gymnáziích a rozšíření technických oborů. Zpochybňujete výrok šéfa krajské hospodářské komory Bohuslava Švamberka: „Spíše než mnoho obtížně uplatnitelných nebo neuplatnitelných gymnazistů potřebujeme řemeslníky a technické odborníky“.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Mylně jste z jeho výroku odvodil, že se mu jedná pouze o učňovské školství, já mu rozumím tak, že volá i po středoškolsky vzdělaných technicích s maturitou.

Gymnázium, se svým všeobecným zaměřením je zcela jednoznačně určeno pro intelektuální špičky národa, kteří mají na to, aby pokračovali ve studiu na vysoké škole. Kdo chce jít po maturitě pracovat, měl by vystudovat střední odbornou školu nebo se vyučit. (To neznamená, že poté nemůže jít studovat vysokou školu.)

Vy jste, pane šéfredaktore, asi nikdy nenavštívil průmyslový závod, asi jste nikdy nemluvil s jeho manažery. Kdybyste tak učinil, tak byste jistě věděl, že nejsou elektrikáři, soustružníci a celá řada dalších odborných pracovníků a šikovných řemeslníků.

Jestli si myslíte, že tento národ uživí politologové, genderoví odborníci a jiní humanitně založení specialisté, tak já o tom silně pochybuji. Tato zem má silnou průmyslovou tradici, a pokud nebudeme mít dostatek technicky zdatných pracovníků, tak tato výroba u nás zákonitě skončí. Jste skutečně přesvědčen, že poté jako národ zbohatneme?

Udivuje mě, jak jste otočil, když před rokem jste tvrdil, že Vaše děti nebudou potřebovat znát historii, že vy stěží poznáte pampelišku a že jste to nikdy pro svůj život nepotřeboval. Teď naopak tvrdíte, že všichni musí absolvovat gymnázium, aby byli schopni orientovat se v dnešním chaotickém a složitém světě.

Nepochybuji o tom, že odborné střední školy jsou schopny zajistit totéž. A učňovské školství? Kdyby ho stát nezdecimoval, tak by bylo rovněž schopné dát svým absolventům základní všeobecný přehled, naučit je spolupracovat v kolektivu a adaptovat se na měnící se podmínky a rozpoznat podvodné prodejce.

To, že řemeslná a odborná úroveň našeho národa upadá, není žádné tajemství a shodne se na tom celá řada odborníků a manažerů. Je smutné, že časopis, který by měl šířit ekonomické informace a přispívat k hospodářskému rozkvětu naší země, není schopen, alespoň ústy svého šéfredaktora, mít jasný a ucelený názor na optimální vzdělávací systém, který zajistí prosperitu tradičních průmyslových oborů.

Jan Zavřel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …