Jan Ziegler: Komunisté brutálně zadlužili zemi a zničili životní prostředí

19.10.2017 21:13

Není větší lži než tvrzení soudruhů z KSČM, kteří tvrdí, že naše země za nich žila bez dluhů. Škody, které způsobil předlistopadový režim na životním prostředí, dosáhly sta miliard korun a zůstal i obrovský vnitřní dluh.

Jan Ziegler: Komunisté brutálně zadlužili zemi a zničili životní prostředí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

O životní prostředí se komunistický režim příliš nestaral. Pamětníci si vzpomenou na fakt, že před rokem 1989 bylo v ovzduší v tehdejším Československu velmi špatné. Koncentrace škodlivin byla obrovská a důsledkem toho se v některých oblastech, například v severních Čechách prudce zhoršil zdravotní stav obyvatelstva, lidé byli často nemocní, trpěli alergiemi a častěji předčasně umírali. Mračna jedovatých kouřů z komínů, silně znečištěné řeky, nedýchatelný vzduch, takhle to vypadalo na mnoha místech v tehdejším Československu.

A o tomhle problému soudruzi na nejvyšších místech zakázali psát, veřejnost nesměla znát pravdu. Můj kamarád, bývalý redaktor Mladého světa, mně už dříve vyprávěl, jak jeden z nejvyšších komunistů Jan Fojtík, zodpovědný za média a kulturu, na jednom setkání s novináři řekl: „Soudruzi, my o tom problému víme (zničené životní prostředí v severních Čechách), a my se ho snažíme v rámci možností řešit. Ale, komu a čemu prospějeme, když se o tom budeme bavit v médiích?“ Takže novináři měli za rudé totality zakázáno psát o tomto průšvihu v severních Čechách.

Komunistické Československo obecně zaostávalo a mimo jiného neumělo vyrobit potřebnou odsiřovací techniku pro uhelné elektrárny, která by dokázala výrazně zmírnit spad škodlivých látek. Tu by bylo nutné dovést za devízy ze Západu, a těch bylo málo. A tak tento problém komunisti předali novému režimu a teprve v devadesátých letech minulého století začaly být tepelné elektrárny vybavovány potřebným odsiřovacím zařízením.

Rudí zkrátka a dobře způsobily zemi obrovské škody a zadlužili následující generace. Ten dluh spočíval v zničeném životním prostředí, v zchátralých historických centrech měst, kde se památkově chráněné domy rozpadaly a ještě v roce 1987 tvrdili komunisté, že totálně zdevastované jádro nádherného Českého Krumlova je neopravitelné. Dále v zaostalém strojním vybavení továren, v zastaralém zabezpečovacím zařízení na železnici, v kolabujících telekomunikacích atd. Komunisté způsobili obrovské problémy a škody, jejichž řešení přehodili na své nástupce.

I proto je současná KSČM nevolitelná.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…