Jan Ziegler: Přestaňte šílet, Budějovice budou mít pořád levnou MHD

30.11.2017 16:42

Vedení města České Budějovice se rozhodlo zrušit nejlevnější jízdenku pro městskou dopravu a na sociálních sítích je z toho málem povstání. Bylo by dobré zchladit horké hlavy, protože je to prkotina.

Jan Ziegler: Přestaňte šílet, Budějovice budou mít pořád levnou MHD
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Pravda je taková. Od začátku příštího roku nebude možné cestovat po jihočeské metropoli za třináctikorunovou jízdenku pro dospělé, která platí 20 minut. Základní jízdenka bude stát 16 korun a bude platit 60 minut. Čili zdražení pouhých tří korun vyvolává neskutečné emoce.

Přibližme si však fakta a porovnejme srovnatelná města, s výjimkou Olomouce, Jihlavy a Zlína bude i nadále cestování MHD patřit k nejlevnějším v České republice. V Chomutově mají nejlevnější jízdenku za 17 Kč, která platí 45 minut, V Karlových Varech pak stojí 18 Kč a je nepřestupní. V Hradci Králové stojí nepřestupní 20 Kč, V Kladně 16 Kč nepřestupní, v Ústí nad Labem pak 18 Kč na 45 minut, v Liberci 20 Kč na 40 minut, v Pardubicích 15 Kč nepřestupní, maximálně pro tři zastávky.

Je důležité také zmínit to, že České Budějovice nedávny zrušily pro MHD druhé pásmo a tak i v okolních obcích, které obsluhují trolejbus y a autobusy Dopravního podniku města České Budějovice platí měsíční kupón za 380 Kč a roční za 3630 Kč. V Hradci Králové je to 435 Kč a 460 Kč, v Pardubicích 435 a 3990 Kč, v Liberci 580 Kč a 5520 Kč. V Ústí nad Labem pak 535 a 4845 Kč.

V případě sms jízdenek stojí nejlevnější v Českých Budějovicích 25 Kč a platí 60 minut. V Hradci Králové také 25 Kč, ale ve všední dny platí jen 45 minut, akorát o víkendech a svátcích také hodinu. Stejně jako v HK je to i v Pardubicích.

„Vyšším jízdným pokryjeme zvýšení průměrných měsíčních platů řidičů z 27 000 na 30 000 Kč,“ uvedl ředitel českobudějovického Dopravního podniku Slavoj Dolejš. Rovněž příspěvek z městského rozpočtu pro městského dopravce vzroste ve městě pod Černou věží o 15 milionů korun. Každý rok jej radnice dotuje zhruba dvěma sty miliony korun.

Českobudějovická MHD se neustále modernizuje, na vybraných zastávkách jsou automaty, které umožňují nákup jízdenek bezkontaktní kartou.

Příští rok pak České Budějovice čeká velká dopravní vozová revoluce. Dopravní podnik získá 48 nových plně klimatizovaných vozidel, což je největší obnova během jednoho roku za posledních více než 20 let. Z toho budou 26 autobusů na CNG, 11 kloubových trolejbusů a 11 elektrobusů.

Navíc je fakt, že lidé si v poslední době více vydělávají. Například prodavačkám v jistém řetězci se se od října zvedly platy o více než tři tisíce korun. Takže hysterie je opravdu zbytečná.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.