Jan Ziegler: Ruský politolog - Lynčovali jste komunisty

22.08.2018 21:35

Ruský list Izvestija, který se pevně drží putinovské vládní linie, zveřejnil komentář údajného politologa Alexandra Vedrussova podle něhož nás Sovětský svaz v roce 1968 okupoval právem.

Jan Ziegler: Ruský politolog - Lynčovali jste komunisty
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Ve svém komentáři dotyčný mimo jiné napsal. „Měl snad Sovětský svaz jinou možnost? Vždyť rozhodnutí o vstupu vojsk bylo přijato na základě masivních masakrů komunistů v ČSSR: lidé byli prostě vytahováni na ulici a lynčováni. Tato zvěrstva dobře organizovaného davu bylo nezbytné zastavit.“ Dále se pak pan Vedrussov snaží velectěným čtenářům namluvit, že o vpád vojsk Varšavské smlouvy požádal sám Alexandr Dubček.

Je nemyslitelné, že by v současné době třeba konzervativně liberální německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung otiskl komentář nějakého německého politologa, který by tvrdil, že Hitler v březnu 1939 musel vtrhnnout do Československa, páč se u nás masakrovali Němci. Kdyby se někdo pokoušel jeho redakci vnutit takový materiál, tak bude právem odeslán na vyšetření na psychiatrii.

Dotyčný Rus napsal snůšku totálních nesmyslů. Nikdo tady komunisty v roce 1968 nelynčoval, i když si říkám, že v případě kolaborantů a vlastizrádců typu Vasila Bilaka a spol. by to nebylo na škodu, a také o masakrech nemůže být ani řeči. Smutné, ovšem je, že tyto nehorázné lži nepublikoval nějaký bezvýznamný plátek, nad tím by se dalo mávnout rukou, ale jeden z nejčtenějších deníků v Rusku, který neotiskne nic, coby bylo proti zájmům Kremlu. Takže to opravdu vypadá tak, že současné vládnoucí ruské kruhy nastoupily cestu překrucování historie a bagatelizování zločinů komunistické éry.

Je pravdou, že u onoho komentáře byla uvedena obligátní poznámka, že tento názor nemusí být v souladu s názorem redakce, což je obvyklé i v českých novinách a časopisech. Zveřejňovat kontroverzní a protichůdné názory není neobvyklé, a já tvrdím, že to je správné. Ale otisknout prokazatelnou snůšku lží a nesmyslů normální není a v každém seriózním českém periodiku by podobný výtvor skončil v koši. Takhle to vypadá jako další nehorázná provokace Ruska vůči České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…