Jan Ziegler: V Rusku je ročně zavražděno brutálními partnery na 14 tisíc žen

14.08.2015 17:36

Vladimír Putin se rád pasuje na ochránce tradičních a konzervativních hodnot. Úcta k ženě k nim však v kremelské říši rozhodně nepatří. Počet zabitých žen při domácím násilí je děsivý. Rusko proto rozhodně není civilizovanou zemí.

Jan Ziegler: V Rusku je ročně zavražděno brutálními partnery na 14 tisíc žen
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Takový tradiční vtip. Po Volze pluje loďka, vpředu sedí Nikita, spokojeně si pokuřuje a vzadu ženská, která pádluje o sto šest. Z břehu od ohně na něj volá Serjoža, „Nikitko zastav a dej si volno, vodku popijeme, pokouříme, dobře sobě uděláme. Z lodi se ozve zavrčení, „nemůžu“. A Serjoža spustí znovu, aby Nikitka zastavil, opět se ozve z řeky, „nemůžu“. Takhle se to opakuje několikrát a pak to už Serjoža nevydrží a zeptá se. „Ej, a proč nemůžeš, chlapče nešťastná?“ Nikita odpoví: „Nemůžu, vezu ženu do porodnice.“

Skutečný ruský vztah k ženám ovšem vůbec veselý není. V tamní tradici bylo a mnohde také pořád je normální, že když chlap ženskou denně alespoň jednou nezmlátí, ona si myslí, že ji nemá rád. Dokonce i carevna Kateřina II. v 18. století, když ji jako princeznu Žofii Frederiku Augustu z německého Anhaltska provdávali za budoucího ruského cara Petra III., byla upozorněna na to, že ji manžel občas zmlátí, protože v Rusku je to normální.

Seriózní ruští historici tento problém nezastírají. Třeba v Dějinách Ruska 20. století, editované Andrejem Zubovem, v I. díle, na jehož začátku je shrnuta historie této země od nejstarších dob, se autor příslušného textu domnívá, že hrubé chování k ženám v Rusku má počátek v ničivém tatarském vpádu ve 13. století, po kterém zhrubla celá společnost a bití a týrání podřízených se zde na rozdíl od Západu stalo běžnou normou.

Já se domnívám, že jednou z příčin této neblahé ruské tradice je také fakt, že v Rusku na rozdíl od katolického Západu neexistovala tzv. rytířská kultura, jejíž součástí byly i úcta a dvoření se ženám. Pravoslavní Rusové jsou sice velikými ctiteli bohorodice (Panny Marie), ale k ostatním ženám se často chovají mimořádně hnusně. Vzpomínám si, že v jednom pořadu ČT popisoval bývalý důstojník čs. vojenského letectva svůj pilotní výcvik v Sovětském svazu. Na něm se někdy v sedmdesátých letech minulého století stal svědkem toho, jak na jednom alkoholickém vodkovém večírku zmlátil totálně opilý ruský maršál letectva svoji manželku.

Situace v Rusku je v tomto ohledu tragická. Ročně v něm podle statistik umře v průměru 14 tisíc žen na následky tzv. domácího násilí. V podstatě jsou zavražděny svými brutálními partnery. To je z našeho pohledu něco neskutečného a normální lidé jistě netouží po tom, aby byl tento tradiční ruský zvyk zaveden i u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…