Jana Zwyrtek Hamplová: Pohledávky klientů H-sytému by měl koupit stát

30.09.2013 8:35

Vyšetřování trvalo dlouho. Proto platí amnestie. Proto se poškození ocitli ze dne na den v bodě nula. Prý mohou škody vymáhat civilně. Ne. Ne oni. Ať to udělá stát.

Jana Zwyrtek Hamplová: Pohledávky klientů H-sytému by měl koupit stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Není nic jednoduššího. Pokud stát zavinil, že vyšetřování trvalo tak dlouho, až na něj dopadla amnestie, musí pomoci poškozeným. A nejen radou, která je ve všech souvislostech spíše výsměchem. To, aby to za ty lumpy zaplatil, bychom odnesli všichni. A rozhodně si nepřeji, aby z mých daní šly peníze na škody spáchané podvodníky – vlastně omlouvám se, díky amnestii bezúhonnými občany. (Stačí ty miliardy, co prošustrují politikové sami).

Ale co by stát mohl, tak to je odkoupení pohledávek. Sám by to pak po těch bezúhonných podnikatelích mohl důsledně vymáhat. Poškození mu jistě rádi půjdou svědčit, Policie ráda dodá důkazní materiál. Pro stát to totiž bude nepochybně snazší - má na to odborníky, týmy zaměstnanců – zatímco poškození mají jen dluhy, oči pro pláč a strach, zda se nebudou soudit do konce života, zbytečně a za velké peníze. Za chyby se platí – ale ti lidé chybu neudělali. Spoléhali jen na to, že máme právní stát. A není-li stát právním, musí být alespoň státem.

Měl by proto navrhnout obětem H-systému cenu za jejich pohledávky, které mají vůči H-systému. Třeba ne celou, ale poškození jistě vezmou jistého vrabce v hrsti než čekat na holuba na střeše. A stát pak musí nastartovat na všechny ty bezúhonné občany, a s týmy svých právníků jim nedat v klidu usnout. Má stovky úředníků, má finanční úřady… Zkrátka má moc. Poškození nemají nic, ani ty iluze, že funguje spravedlnost. Bylo by dobré jim vrátit alespoň víru v to, že pokud někdo udělá chybu, dokáže to přiznat, a udělat vše, co může, aby ji napravil. Nebylo by silnějšího vzkazu před mimořádnými volbami.

Koneckonců – to dlouhé vyšetřování lze právem nazvat nesprávným úředním postupem. A tady je stát odpovědný objektivně. Jistě, nemohl tušit, že přijde podobná amnestie. Ale to neznamená, že nenese svůj díl viny. A za ten by měl zaplatit. Klientům H-systému a jejich rodinám.

Jinými slovy měl by dokázat se svým aparátem to, co dnes radí, že mají udělat ti poškození - obrátit se na soud - a vyhrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…