Jaroslav Kánský: Oslavme mezinárodní den seniorů aktivně, dejme hlas levici!

01.10.2013 8:50

Předseda Klubu seniorů ČSSD k předčasným volbám u příležitosti mezinárodního dne seniorů

Jaroslav Kánský: Oslavme mezinárodní den seniorů aktivně, dejme hlas levici!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Vážení občané, vážené seniorky, vážení senioři,

v roce 1998 vyhlásilo OSN 1. říjen za mezinárodní den seniorů. Máme opět příležitost k oslavě. Je však co oslavovat po sedmiletém vládnutí pravice v naší zemi? Jistě to, že její vláda skončila. Nebyla to osobnost premiéra, kdo způsobil krach pravicového vládnutí, ale především bezohledné, násilné a ve své podstatě nepochopitelné protlačování protispolečenských a vlastně protilidových programů dvou hlavních pravicových stran. Programů směřujících k oslabení funkcí státu jako garanta životních jistot převážné většiny občanů. Programů k přeměně státu ve zdroj hojnosti pro bohaté a chudnutí chudých, kteří na bohatství nedosáhli v době divoké privatizace a rozkrádání bohatství státu, toho bohatství, na  jehož tvorbě se právě naše seniorská populace významně podílela. Nastal čas to změnit.

V těchto dnech se opět rozhoduje o budoucnosti nás všech, nejen seniorů. Předčasné volby jako každé jiné by měly mít jediný cíl – aby vláda byla svěřena do rukou těm, kteří budou dobrými správci vytvořených hodnot a zajistí, aby se příjmy státu vrátily na úroveň, která může reálně zvládnout výdaje, které jsou nepominutelnou součástí spravedlivého a efektivního vládnutí.  Jen tak lze zvrátit současný denní strach mnohých z nezaměstnanosti, vytvářet pracovní místa pro mladé, kteří vstupují do života a kteří zakládají rodiny. Jen tak lze také zajistit nám seniorům důstojný život ve stáří po dlouhé cestě životem, kdy jsme vytvářeli základ současných hodnot a solidárně přispívali k důstojnému životu našich předků.

Vládnutí ODS a TOP 09 za posledních sedm let téměř dovršilo proces rozkladu státu, proces, jehož počátek byl založen již v období divoké privatizace. Zadlužení státu dosáhlo nebývalých rozměrů. Za sedm let pravicového vládnutí se zdvojnásobilo, nezaměstnanost je vysoká, mladí absolventi škol mají problém se sháněním zaměstnání. Na průměrnou mzdu nedosahuje 75% pracujících, na průměrný důchod 53% seniorů. Valorizace důchodů byla zmražena a pracujícím důchodcům se snižují daňové odpočty -  snad ze strachu, aby nezbohatli.

Je co napravovat a bohužel je toho mnoho. Od příjmové stránky státního rozpočtu, zdravotního a sociálního pojištění, likvidace projektů typu „ druhý důchodový pilíř“, mající sloužit k vyvedení peněz k soukromým společnostem, nápravy ke spravedlivému navracení majetku církvím, podpory mladých, zakládajících rodiny, podpory absolventů středních a vysokých škol, podpory učňovského školství, snížení cen léků, snah o otevřenou i skrytou privatizaci veřejného zdravotnictví – rušením nemocnic, neschopnosti postarat se o sociální bydlení a rozvoj služeb.

Je nezbytné skoncovat s falešnými pohledy na tzv. důchodový účet. Je to jenom hra a strašák pro občany v produktivním věku. Důchody jsou a budou profinancovatelné jako doposud průběžným důchodovým systémem, v němž si každý kdo pracuje ukládá své peníze na stáří. Je chybou státu, že se nestará o jeho modernizaci. Jsou falešné i pohledy na demografický vývoj z hlediska dostatku prostředků na důchody. Rádo se zapomíná na růst společenské produktivity práce a tím i příjmů obyvatelstva. Je nespravedlivé, že u nás neexistuje hranice minimálního důchodu tak jako v okolních zemích. I to je třeba změnit.

Je také falešné si představit, že roztříštěná politická scéna s množstvím malých politických stran a hnutí může zvládnout nápravu všech chyb, kterých se pravice dopustila. Stačí jedno vědomí – za vlád levice se lépe žilo. Neprojídali jsme budoucnost našich dětí. Naopak vytvářeli jsme podmínky, aby se měly lépe než my. To nemohou zajistit strany a skupiny s programy „stát je rodina“, „stát je podnik a občané jsou akcionáři“. Rodina nestaví silnice a podnik nesmí přijít o zisk děj se co děj. Např. snížením důchodů seniorům. Mluvme o tom mladí staří navzájem. Nevěřme obdobám VV. Jejich programy jsou plné laciných slibů a možným zdrojem zmatků v řízení společnosti. Vyspělé společnosti se takto nechovají.  Není pozdě. Můžeme to změnit.   

Ing. Kánský Jaroslav, předseda Klubu seniorů ČSSD 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.