Jiří Leschtina: Opičí kampaň bojovníků proti cizákům

08.05.2014 17:16

Se svými čtyřmi procenty cizinců je naše republika vzorem národnostní stejnorodosti ve státech Evropské unie nevídané. Proto je také u nás hrozba přistěhovalců imaginárním problémem. Proč s ní ale potom někteří naši politici táhnou do eurovoleb?

Jiří Leschtina: Opičí kampaň bojovníků proti cizákům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Prostě proto, že jde o třaskavou směs populismu a nacionalismu, kterou katolický publicista Ladislav Jehlička nazýval „pravým opiem lidu, ne-li náboženstvím opice, která právě slezla ze stromu“. S takovými zbraněmi to budou politici zkoušet znovu a znovu. Zvlášť když vytvořením obrazu nepřítele potřebují zakrýt vlastní prázdnotu či vnitřní nejistotu. 

Hesla Okamurova hnutí Úsvit jako „Cizinci nám berou práci“ nebo „Nebudeme živit cizince“ jsou esencí přímočarosti. Řeklo by se, přesně takové jakou lidé chtějí slyšet. Jenže Okamurova „opičí kampaň“ zatím nějak nezabírá. Již ve druhém předvolebním průzkumu zůstává jeho hnutí na dvou procentech.

Jak je to možné, když podle šetření veřejného mínění si 51 procent Čechů myslí, že v zemi žije „příliš mnoho cizinců“? 

Prostě tenhle rohlík, jímž máme být opiti, je příliš zjevnou demagogií. V zemi, kde od roku 2008 nepřetržitě klesá počet cizinců až na současných 275 tisíc, se těžko mobilizuje proti přistěhovalecké vlně.

Obvinění, že imigranti parazitují na našem sociálním systému, se rozplyne zjištěním, že dávky vyplácené cizincům se pohybují v jednotkách procent. A že nám cizinci berou práci? Stačí se podívat Ukrajince, kteří dělají bídně placenou nádeničinu, o niž Češi nestojí. 

Pokud imigrantským nebezpečím operuje Okamurova partička, není to nic neočekávaného. Zůstane ale rozum stát, když s tím vyrukuje kultivovaný politik, například poslankyně Jana Černochová z Občanské demokratické strany. Právě ona před mimořádnými volbami do sněmovny vyhlásila boj přistěhovalcům a militantnímu islámu a hřímala: „Nechci v naší zemi mešity, protože křesťanská civilizace nesmí ustupovat islámu.“

Dodejme, že u nás žijí pouhé tři tisícovky lidí, hlásících se k islámu, mají mešitu v Praze a Brně, aniž by docházelo k jakýmkoliv konfliktům se společností. Pokud teď nepočítáme hrdinnou zteč mešity na pražském Černém mostě, kterou podnikla protimafiánská jednotka kvůli zatčení vydavatele jedné knihy, šířící svým obsahem rasismus a antisemitismus. 

Boj Jany Černochové s Alláhem tak lze spíš chápat jako výlev zoufalství nad politickou tragédií ODS, nad níž se dál zavírá voda. 

Jak dopadnou současní tvůrci umělých nepřátel v eurovolbách, brzy poznáme. Už dnes ale víme, že pokud chce někdo varovat před skutečným nepřítelem, nebezpečným Evropě i naší zemi, měl by ukazovat nikoliv do mešit nebo chudinských ghett, ale do Putinova Kremlu. Tam opice slézají ze stromů tempem závratným.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…