Jiří Paroubek: Další průzkum ukazuje nejistotu stran

24.11.2019 21:31

Podle průzkumu agentury pro výzkum veřejného mínění Phoenix je hned u šesti politických stran, které jsou dnes zastoupeny ve sněmovně, v příštích volbách ohrožena účast v příští sněmovně. Některé strany se i v jiných průzkumech veřejného mínění jiných agentur pohybují velmi často pod úrovní 5%. I podle agentury Phoenix by například STAN ve volbách dosáhl jen na 4,5% a TOP 09 na 3,4%. Překvapivě, ve srovnatelných průzkumech veřejného mínění již ale podruhé, se pod hranici volitelnosti i podle Phoenixu dostala s 4,7% i KSČM.

Jiří Paroubek: Další průzkum ukazuje nejistotu stran
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Naopak tento průzkum Phoenixu je první, ve kterém Trikolora V. Klause ml. získala více než 5% (5,1%). Beru tento údaj spíše jako vyjádření potřeby povzbudit Trikoloru k vyšším výkonům, nežli jako realitu. Podle Phoenixu je těsně nad hranicí 5% ještě KDU-ČSL (5,6%) a ČSSD (5,7%). Mohli bychom říci, že si ČSSD proti průzkumu Kantar.cz, který jí před dvěma týdny přisoudil pouhopouhých 4,5%, polepšila. Ale výsledek je v rámci statistické chyby, ke které v takovýchto průzkumech vždy dochází.

Do pásma silně ohrožených „sestupem do divize“ se dostala také SPD T. Okamury. Jakoby T. Okamurovi docházel dech. Populistickou terminologii, která jej vynesla vzhůru, používají i jiní, v první řadě vládní strana – hnutí ANO a také Trikolora, takže SPD nutně ztrácí voliče. Naopak se zdá, že Trikolora V. Klause ml. má v tuto chvíli slušný potenciál a velkou dynamiku, takže ještě může zvyšovat své preference někam k úrovni 8 – 10%.

V bezpečném odstupu od pásma „sestupu do divize“ se podle průzkumu nalézají další dvě strany: ODS (8,8%) a Piráti (10,5%).

Jiné agentury pro výzkum veřejného mínění v zásadě zachovávají toto pořadí na druhém a třetím místě v pelotonu volebních preferencí politických stran, ale přisuzují Pirátům i ODS vyšší preference – někde na úrovni od 13 do 17%.

Nejsilnější stranou podle Phoenixu (i podle jiných průzkumů) je hnutí ANO s 26,6% volebních preferencí. Je to méně, než kolik mu přisuzují další agentury, ale v zásadě si v průzkumech většiny agentur hnutí udržuje výrazný odstup od stran na druhém a třetím místě.

Do voleb do sněmovny zbývají ještě dva roky. Za tu dobu se může mnohé změnit. Zdá se však, že mnohé mohou již napovědět krajské volby za rok. Zejména menší politické strany budou mít snahu vstupovat do nejrůznějších i ad hoc předvolebních koalic, což může nakonec poněkud deformovat reálný politický výsledek těchto stran. Je zřejmé, že samostatně mohou kandidátku do krajských voleb postavit s jistým svědomím jen tři politická uskupení: hnutí Ano, Piráti a ODS. Všichni ostatní budou nuceni více nebo méně před volbami koalovat s jinými parlamentními či neparlamentními subjekty.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…