Jiří Paroubek: Johnsonovo velké vítězství

29.11.2019 16:18

Podle průzkumu renomované britské agentury pro výzkum veřejného mínění YouGov by nadcházející britské parlamentní volby měla s velkým přehledem vyhrát konzervativní strana vedená premiérem Borisem Johnsonem. V šesti set padesáti členné Dolní sněmovně by na místo v minulých volbách získaných 317 křesel zasedlo nově 359 členů konzervativní strany. To by byl nejlepší volební výsledek konzervativců od vítězství Margaret Thatcherové v roce 1987.

Jiří Paroubek: Johnsonovo velké vítězství
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Naopak labouristé by oproti roku 2017, kdy získali 262 křesel, dosáhli nyní na 211 poslaneckých mandátů. Skotští nacionalisté by získali 43 mandátů, liberální demokraté 13 a žádný mandát by nezískala strana brexitu. Agentura YouGov využila data z uskutečněných sto tisíc interview s respondenty uskutečněnými v průběhu sedmi dnů. Zajímavé je také to, kde získá konzervativní strana onen odhadovaný přírůstek čtyřiceti sedmi křesel: čtyřicet čtyři od labouristů a dvě od liberálů. Podle průzkumu by tedy labouristé ve volbách utrpěli veliké volební ztráty. J

eště malá zajímavost, jak Johnson, tak jeho ministr zahraničních věcí Raab jsou podle agentury v ohrožení, pokud jde o výsledky jejich volby v jednomandátových volebních obvodech. Možná, že v tuto chvíli nejvíce zabírá na britské voliče Johnsonův slib, uskutečnit k 31. lednu 2020 odchod Británie z Evropské unie s dohodou. K dohodě, respektive k jejímu schválení Johnson ovšem potřebuje mít bezpečnou většinu ve sněmovně. Zdá se, že v tuto chvíli nejvíce Brity trápí krize plynoucí z brexitu. A ten kdo předložil nejpochopitelnější řešení, má velkou šanci být vítězem parlamentních voleb, které se uskuteční 12. prosince.

Na druhé straně Corbynovi již před minulými volbami v roce 2017 předpovídali velkou volební prohru a nakonec z toho bylo volební vítězství konzervativců pod vedení T. Mayové, ale bylo to vítězství poněkud trpké, neboť T. Mayová nezískala absolutní většinu v Dolní sněmovně a byla podporována mimovládní severoirskou unionistickou stranou a jejími poslanci.

Corbyn ve svých veřejných vystoupeních hovoří klidně a zanechává v posluchačích dobrý dojem. Během čtrnácti dnů, které do voleb ještě zbývají, se výsledky mohou posunout poněkud jiným směrem. Záleží na tom, do jaké míry se Corbynovi podaří mobilizovat aktuální vnitropolitická témata a přesunout debatu a zájem veřejnosti od brexitu k nim.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…