Jiří Paroubek: Nepříjemné divadlo v Poslanecké sněmovně

29.03.2019 7:33

Středeční „jednání“ Poslanecké sněmovny, respektive další díl bodu jednání sněmovny o údajném zasahování předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnka do výběrového řízení na provozovatele mýtného systému, se chvílemi měnilo na krevní mstu. Je zřejmé, že poslanci Pirátů a pravicové opozice chápou Faltýnka jako nejbližšího muže k premiéru Babišovi a proto jdou po krvi.

Jiří Paroubek: Nepříjemné divadlo v Poslanecké sněmovně
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Musím ovšem konstatovat, jako člověk, který není zasažen nějakou animozitou (ba ani nákloností) vůči předsedovi klubu hnutí ANO, že se bránil dobře. Jeho vystoupení bylo věcné, obrana byla každému objektivnímu člověku srozumitelná. To, že se "nepřiznal", to bylo samozřejmě v očích opozice přitěžující skutečností. Ale upřímně, on se nemá moc k čemu přiznávat.

Ostatně „důkazy“ ve formě údajných odposlechů, v nichž má vyzývat předsedu ÚOHS Rafaje, aby nastavil podmínky na provozovatele mýtného ve prospěch Kapsche, jsou diskutabilní. Poslanec je zástupce lidu a může se sejít vlastně s kýmkoliv jiným. Myslím ale, že by vůbec neškodilo, kdyby si jednotliví poslanci a zejména představitelé klubů zvykli na stránkách svého poslaneckého klubu zveřejňovat zápisy z takových jednání. Jistě pak nastanou diskuse o tom, zda je takový zápis věrohodný a zda obsahuje skutečně všechny záležitosti, o kterých se v rámci jednání hovořilo.

Ale upřímně, opozice (byl jsem i opozičním politikem) nebude nikdy plně spokojena s vyjádřeními představitelů vládních stran. To už je ostatně úkol i úděl opozice. V každém případě by vládní většina měla učinit vše pro to, aby už to vcelku trapné divadélko ve sněmovně uzavřela. Páni poslanci z pravice a od Pirátů se mohli trochu vyřádit, když jinou konstruktivní práci nemají a je potřeba přejít k dennímu pořádku. Vláda by neměla ztrácet čas planými debatami více, než je to nutné.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…