Jiří Paroubek: Toryové oslabili vlastní premiérku

13.12.2018 15:46

Theresa Mayová není coby politička žádný zázrak. Před minulými volbami do Dolní sněmovny britského parlamentu vyvinuli tvůrci konzervativní volební kampaně ohromné úsilí, aby nemusela jít vícekrát do ostré volební debaty se svým hlavním vyzyvatelem, labouristou Jeremym Corbynem. Prostě paní premiérka není žádná velká debatérka.

Jiří Paroubek: Toryové oslabili vlastní premiérku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ale buďme k ní spravedliví. Nástupnictví v konzervativní straně a ve vládě zdědila po svém předchůdci Davidu Cameronovi, který svým nepříliš uváženým předvolebním slibem dosáhl toho, že po referendu, kde mírná většina Britů rozhodla o odchodu z EU, se hledalo řešení, které mělo najít východisko z dané situace. Mayová hlasovala v referendu pro setrvání Velké Británie v EU, ale naprosto ke své straně loajálně převzala zadání připravit Británii k Brexitu s co nejmenšími škodami pro její hospodářství a občany.

V tuto chvíli nejsou s řešením, které dohodli britští vyjednavači s vyjednavači EU, spokojeni ti konzervativní poslanci, kteří si přejí úplné oddělení od EU, ať to jejich ekonomiku a občany stojí, co to stojí. S řešením, se kterým přišla Mayová do vlády a do parlamentu však pochopitelně není spokojena ani britská labouristická strana. Nejsou s ním spokojeni skotští nacionalisté, ba ani severoirští unionisté, kteří zatím, de facto, minoritní vládu konzervativců podporovali. Labouristé se domáhají nových sněmovních voleb a budou se možná domáhat i vypsání nového referenda.

Mayová vcelku racionálně argumentuje, že měnit v tuto chvíli premiéra by znamenalo ponořit vládní struktury do chaosu. A totéž, že platí i pro uspořádání mimořádných parlamentních voleb. Nicméně odpůrci politického postupu Mayové v konzervativní straně vyvolali hlasování o svém lídrovi, tedy o premiérce a šéfce své strany Mayové.

Naposledy se takové hlasování uskutečnilo před dvaceti osmi lety a týkalo se M. Thatcherové. Také tehdy premiérka hlasování přežila, ale její zpochybnění částí vlastních poslanců vedlo záhy k jejímu odchodu.

Včera večer pro Mayovou hlasovalo 200 konzervativních poslanců a proti ní 117. Tedy více než třetina přítomných konzervativních poslanců hlasovala proti své vlastní premiérce. S takovouto (ne)podporou se ale opravdu dlouho vládnout nedá. Prostě Mayová nebude moci uspokojit všechny zájmové skupiny ve vlastní straně. A Evropská unie nechápe, proč by měla za premiérku, která už za čtrnáct dní nemusí být britskou premiérkou, tahat horké kaštany z ohně.

Prostě další významná země západní Evropy – druhá po Francii – zabředá stále hlouběji do politické krize. To jistě není příjemné zjištění pro „zbytek“ zemí EU. Mayová před sebou nemá žádné solidní politické východisko. I když bude bojovat jako lvice, nebude schopna udržet pod kontrolou celou svou stranu. A musí současně vzít v úvahu, že ve sněmovně nemá v otázkách Brexitu již pevného spojence v severoirských unionistech, který by jí zajišťoval těsnou sněmovní většinu.

Britská politická elita se, bohužel, seriálem vlastních chyb, počínaje již zmíněnou chybou D. Camerona, dostala prakticky do neřešitelné situace…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …