Jiří Vyvadil: Ve Venezuele prohrává Trump s Putinem na body

24.02.2019 18:32

Trumpovi a jeho západním spojencům se už nic nedaří. S ostudou odejde z Afghánistánu, Sýrii už prohrál, v Libyi roste vliv proputinského vojevůdce Haftara, v Iráku, kde by měli být přece vděčni za osvobození, se po nečekané návštěvě Trumpa v prosinci minulého roku vzedmul odpor vládních i opozičních poslanců a shodli se na tom, že trvají na odchodu Američanů ze země.

Jiří Vyvadil: Ve Venezuele prohrává Trump s Putinem na body
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

A že by se Západu nějak podařila Ukrajina, tak to také ne. Je to zhroucená fašistická země, která by ani za 50 let nedostihla úroveň Polska, ačkoliv v roce 1989 podle odborníků měla podstatně lepší základ.

A tak není zase náhodou, že Trump a jeho neoconi, aby si vylepšili status, oprašují Monreovu doktrínu a chtějí udělat pořádek podle amerických představ na svém zadním dvorku.

Na pořadu dne jsou tři odbojné země: Venezuela, Nicaragua, Kuba…

S Venezuelou se začalo. Trump jako vždy vydával opakované poslední vážné varování a hrozil zničením a likvidací těm, kteří neuznají jím schváleného samozvaného prezidenta Venezuely Juana Guaidó, a očekávalo se, že jakmile se tento ambiciózní mladík prohlásí prezidentem, Trump ho uzná a jako na povel to odklepnou nejen další latinskoamerické země, ale i celá Evropská unie, Maduro se sesype a odstoupí.

Už v prvním kole to nevyšlo. Především Maduro neviděl důvodu, proč by se měl sesypat, a puč odmítl. Ale také to zaskřípalo v Evropské unii, kdy Itálie zablokovala jednotný postup. A tak jako v případě války v Iráku se členské země EU rozdělily na ty servilní, k nimž bohužel patříme i my, a suverénní, jako například Slovensko, které tento zjevný akt vměšování odmítly…

A tak měl přijít rozhodující zlom. V druhém kole se měla masově nabourat hranice, zejména mezi Kolumbií a Venezuelou, při které se úpícímu obyvatelstvu Venezuely doveze americká humanitární pomoc. Noc ze soboty 23. 2. na neděli 24. 2. měla být vítězstvím svobody, které nebohému lidu přinese v čele s novým prezidentem svobodu a jídlo.

Trump, Bolton, Pence buráceli, vyhrožovalo se venezuelské armádě, pokud poslechne svého zákonného prezidenta a zabrání vstupu tří náklaďáků přes hranice, bude toho zatraceně litovat.

Výsledek už je znám. Fiasko a zbytečně dva mrtví na hranicích a do toho doslova špičková propaganda, že Maduro provádí genocidu svého obyvatelstva. No, Goebbels by nejraději vstal z mrtvých.

Snad aby nevznikl dojem, že zesměšňuji trpící obyvatelstvo, které hyne hladem.

Dnes se pravda špatně skrývá. Stačí si přes Google čas od času nakliknout jakoukoliv informaci a dostanete ji.

V následujícím videu si nezávislý žurnalista podrobně prohlíží supermarket, kde je doslova vše, a ironicky při tom komentuje, že podle CNN či Reuters není nic a v obchodech jsou jen prázdné regály. Jestli on ten Maduro nemá pravdu, že Venezuela fakt nepotřebuje žádnou humanitární pomoc a že to může být jen předstupeň připravované invaze:

Když jsem do nadpisu hodil také jméno Putina, nebylo to samoúčelné. Zatímco ministr zahraničních věcí Venezuely měl v OSN tiskovou konferenci, protože pro OSN samozřejmě nějaký samozvanec Guido nehraje roli, v Moskvě dlel jeho náměstek a konstatoval, že prezident Maduro je v trvalém kontaktu s Vladimírem Putinem a konzultuje s ním všechny kroky… Čili minimálně morálně, ale spíše takticky i strategicky Putin Maduru vede. Konečně, proč ne? Trump si vede svého samozvaného kašpárka, ale zjevně zatím bez úspěchu, Putin podporuje svého legálního hráče…

A snad ještě jedna poznámka, byť spíše z oboru psychologie…

Na Haiti zuřily několikadenní nepokoje a protestující volali na pomoc Putina, nesli jeho obrazy a obrazy Ruska…

Jako vždy po roce 1989 opět na té nesprávné straně, porušující mezinárodní právo.

Že střet o Venezuelu bude pokračovat, je zřejmé. Je čím dál tím více očekávatelná krvavá občanská válka, tak jak ji Západ vyvolal útokem na bývalou Jugoslávii, podporou občanské války v Sýrii, krvavým euromajdanem…

Venezuela je od Ruska daleko, Čína tak trochu hraje mrtvého brouka a Turecko zas tak moc nemůže…

Ale až poteče krev a budou tisíce mrtvých, tak jako to bylo po majdanu na Ukrajině, bude to chyba nejen Trumpa, ale i naše…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …