Josef Ježek: Jen si tak trochu písknout

07.12.2016 15:31

Na vyhlašování ankety populární hudby Zlatý slavík jsme s mou ženou byli několikrát, ať už to bylo ve Státní opeře, či v Hudebním divadle v Karlíně. Parkrát jsme tedy měli možnost slyšet vyjádření Karla Gotta, že „tohle jsem opravdu, ale opravdu nečekal“. Nikdy jsme však nezažili podobné extempore, které provázelo poslední ročník ankety.

Josef Ježek: Jen si tak trochu písknout
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Za hlasitého pískotu a práskání dveří opustili velký sál Lucerny „blbá blondýna“ Pazderková a „romský umělec“ (fakt úvozovek snad vyplyne z dalšího textu) Radek Banga zvaný Gipsy. Docela zvláštní sestava. Někdo by řekl black and white.

To vše proto, že druhé místo ve skupinách si odnesla skupina Ortel a stejné místo ve zpěvácích její frontman Tomáš Ortel. On se sice jmenuje Hnídek, ale Ortel přece jenom zní zajímavěji.

Na pískání při různých příležitostech jsme v Čechách zvyklí. Památné je ono ve Španělském sále. To však bylo přece jenom něco jiného, to pískala „první dáma“. Teď byl hlavním „vypiskovatelem“ populární romský rapper, známý mimo jiné i jako účastník televizní soutěže Star Dance. Ten ihned zaujal pozici hrdinného „arbitra elegantiarum“, aby celé naší většinové společnosti vmetl do tváře, jak jsme ubozí, když jsme schopni (někteří z nás) dát hlas skupině hlásající xenofobii, antiislamismus a rasovou nenávist. Podobné argumenty, pouze v jiném barevném odstínu, slýcháme i o těch, kdo na Hrad přímou volbou zvolili Miloše Zemana. Zdá se, jako by tyto výroky byly čerpány z jednoho kadlubu.

Jana Dědečková, bývalá členka Rady České televize, v této souvislosti na adresu Radka Bangy napsala: „Trochu bych se krotila, pokud bych chtěla dělat morálního arbitra a měla za sebou tak odporné texty a pestrou minulost“.  Proč tak příkrý odsudek člověka, který se v roce 2007 stal nositelem prestižní ceny OSA? A tak jsem se rozhodl, že vás s jeho tvorbou seznámím.

Neseznámím! Protože texty Bangových hip hopových „písní“, pokud se to písní dá vůbec nazývat, skutečně pornografií jsou. Jen malá ochutnávka z písně Sexy Funky A Zlej:

Sem sexy, funky a zlej hej Zmrd nevyspitatelnej hej Ale sexy, funky a zlej hej A chci tě vošukat.

Čtenáři prominou, ale to je jediná část, která se dá jakž takž ocitovat, dále je to už výčet sexuálních perverzí, ovšem v „uměleckém provedení“! Banga dnes hovoří o této „tvorbě“ jako o hříších mládí. Ale před těmi devíti lety za ně dostal cenu OSA!!!

Korunu celé argumentaci kolem Gypsiho „tvorby“ ovšem nasadil Petr Fischer, šéfredaktor stanice Vltava veřejnoprávního Českého rozhlasu. Tenhle člověk se v pátečním vydání Lidových novin nerozpakoval napsat, že Bangova píseň s názvem  Mrd..m tě má „výchovný podtext“. Bingo! Jedná se totiž podle něj o „ostré raperské spílání lidem, kteří se ukájejí bulvárně nabízenými ženskými těly, ale i ženám, které se prodávají“. Gipsy totiž splňuje roli pozitivního (!) vzoru už dlouho, některé jeho rapové výkřiky asi ne náhodou připomínají přednášky Martina Luthera Kinga. (!!!)

To, co napsal pan šéfredaktor, není nonsens, to je nebetyčná drzost a nevídaná manipulace s fakty, které je schopen šéfredaktor rozhlasové stanice, která chce být jakousi výkladní skříní ČRo.  Co na to říká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Rada Českého rozhlasu a generální ředitel této instituce?  Jak jsou spokojeni s morálními úvahami člena vrcholného rozhlasového managementu? V anglické BBC, která je jakýmsi vzorem veřejnoprávnosti, by po podobné úvaze pan šéfredaktor své místo opustil. A u nás?

Co kdybychom se my všichni kdo čteme tyto řádky, těchto odpovědných orgánů optali? A nebo si opravdu myslíme, že písně s podobnými texty mají výchovný účinek? Ještě jsme se snad všichni nezbláznili!

I my si také můžeme trochu písknout!     

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…