Josef Ježek: Jiný úhel pohledu

31.10.2016 22:15

31. října se v anglicky mluvících zemích slaví Halloween. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí koledovat dům od domu s říkankou „Koledu, nebo vám něco provedu“. Většinou i něco provedou. Patří k tomu také vyřezávané dýně s hořící svíčkou uvnitř.

Josef Ježek: Jiný úhel pohledu
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

30.10. 1938 byl také halloweenský večer. Americká rozhlasová stanice CBS uvedla rozhlasovou adaptaci slavného sci-fi románu Válka světů. Adaptaci režíroval do té doby ne příliš známý  Orson Welles. Pojal celou záležitost jako fiktivní rozhlasovou reportáž z přistání mimozemšťanů na naší zemi. Během vysílání sledovanost této „reportáže“ stoupla z jednoho na šest milionů posluchačů. Výkon Wellese, který sám mluvil onoho reportéra, byl natolik přesvědčivý, že statisíce posluchačů na západním pobřeží Států propadlo panice a začalo prchat do vnitrozemí. Několik lidí v očekávání konce světa spáchalo sebevraždu. Tehdy poprvé se ukázala strašlivá moc medií. Welles se ovšem proslavil a později natočil jeden z neslavnějších filmů všech dob Občan Kane.

Moc medií stále přetrvává. Nejen že neoslabuje, ale naopak, posiluje. Moderní media, ať už jsou to printy, ale hlavně televize a dnes samozřejmě i sociální sítě, dokáží sofistikovanými prostředky propašovat do našich domácností jakoukoliv informaci. Kdo z nás ví, zda se tato zpráva zakládá na pravdě, zda se skutečně stala, nebo zda byla vyrobena v PR agenturách s cílem, podsunout jí do našeho vědomí, aby tam fungovala jako fakt? Těmto atakům jsme vystaveni dnes a denně. Bohužel většinou nejsme schopni rozlišit, jak se věci skutečně mají. Řečeno s biblí, oddělit zrno od plev.

Aféra Brady je toho typickým příkladem. Kdo z nás v tuhle chvíli ví, co je fakt, co přidaná fikce, kdo mluví pravdu a kdo, nechci říkat že lže, ale poněkud překrucuje fakta. Celá kauza žije už svým vlastním životem, chopily se jí jisté politické kruhy, které se dodnes nevypořádaly se skutečností, že jejich kandidát s čírem na hlavě nesedí na hradě českých králů. Mají plná ústa demokracie, ovšem jenom potud, než zjistí, že v přímé – čili demokratické - volbě (kterou sami vyvolali) zvolený president není ten jejich. S touto skutečností se bohužel nikdy nesmířily a každý podnět, jako nyní pan Brady, je jim dobrý. Přestože ještě před měsícem vůbec netušily, že nějaký Brady existuje a že by si snad nějaký řád zasloužil. Mimochodem těch navržených bylo prý 556. Nejraději by znovu stály na náměstích a zvonily klíči. Jak jinak si vysvětlit chování části herecké obce, která ustavila Petiční výbor na obranu demokracie, hovoří o Týdnech občanského neklidu a vybízí ke stávkám. Prezident totiž urazil občany. K tomu se chce podotknou: Jak které.

Zajímavý text uveřejnil na svém blogu Mirek Macek. O přijetí státního  vyznamenání kanadským občanem (a tím pan Brady je od roku 1967)  od cizího státu, údajně musí rozhodnout kanadská vláda, na základě oficiální žádosti předané kanadské ambasádě. Jestlipak takováhle žádost na velvyslanectví v Praze vůbec dorazila? A po setkání Hermana s dalajlámou byla stažena?  

Je mnoho otázek na obou stranách, které by nám měly být zodpovězeny. Co kdyby se tak pan ministr Herman trochu rozpovídal. Jako bývalý kněz, i když nyní laicizovaný, jistě ví, že lhát je hřích. A měl by to vědět i hradní ceremoniář pan Forejt. Pana Ovčáčka se ptát nebudeme. Ten má jako mluvčí lhaní přímo v popisu práce. A pan kancléř Mynář? Po jeho anabazi s bezpečnostní prověrkou? Ztráta času. Možná by pak měla media znovu o čem hovořit. A nebo také ne. Celá věc by třebas vyvanula a zůstala jen pachuť, že jsme byli opět mediálně manipulováni. Ale to se jistě nestane. 17. listopad je za rohem a do té doby je nutné železo neustále přihřívat, aby se dalo znovu kout. To budou asi ty týdny občanského neklidu.

Dovolím si citát: Pro ně je to válka. Pro ně neexistuje vůbec nic nedosažitelného. Toto je souboj o přežití našeho národa. Tyto volby určí, jestli jsme svobodný národ či zdali máme jen iluzi demokracie. Ve skutečnosti jsme ovládání hrstkou globálních zájmových skupin, fixlujících systém. A tento systém je zfixlovaný! Establishment a jeho mediální komplicové vládnou nad tímto národem prostředky, které jsou dobře známé. Kdokoli, kdo ohrožuje jejich kontrolu, je považován za rasistu, sexistu, xenofoba a morálně pokřiveného. Autorem těchto slov je Donald Trump. (Jen připomínám, že tento muž není opravdu čajem mého šálku. Hillary všem už vůbec ne!)

Stále ještě doufám, že u nás ještě nejsme tak daleko! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…