Josef Provazník: Snaha zviditelnit se dohnala pana Halíka k otevřenému antisemitskému vyjádření

28.03.2019 18:51

Otevřený dopis k rukám pana kardinála Dominika Duky

Josef Provazník: Snaha zviditelnit se dohnala pana Halíka k otevřenému antisemitskému vyjádření
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Vážený pane kardinále,

píši Vám ve věci vyjádření Tomáše Halíka v rozhovoru pro týdeník Respekt (ZDE), kde pan Halík přirovnal situaci církve ve spojitosti s ojedinělými případy zneužívání dětí k Německu po holokaustu.

Ačkoli nejsem věřící, cítím se výroky pana Halíka hluboce pobouřen. Jeho urážlivé přirovnání se jistě dotýká také české židovské populace, protože je z něj jasně "cítit" antisemitismus. Tomáš Halík tímto přirovnáním fakticky zpochybňuje utrpení milionů Židů, kteří za hitlerovského Německy skončili svůj život v koncentračních táborech.

Holokaust byla chladnokrevně plánovaná genocida, jejímž cílem bylo vyhladit v Evropě židovskou populaci. Zatímco zneužívání děti v církvi se týká ojedinělých případů a nikdy se nedělo "programově" a se souhlasem biskupů, kardinálů či snad dokonce samotného papeže.

Snaha zviditelnit se v médiích dohnala pana Halíka k otevřenému antisemitskému vyjádření, které bychom v 21. století rozhodně neměli tolerovat. Bohužel nečekám, že budou jindy tak mravokárná média tomuto neakceptovatelnému výroku věnovat pozornost.

Obracím se proto prostřednictvím tohoto otevřeného dopisu přímo na Vás, pane kardinále, a věřím, že jako nejvyšší autorita české katolické církve budete mít dostatečnou podporu ze strany svých kolegů ke sjednání nápravy.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Josef Provazník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause