Karel Januška: Právnická věda nebo náboženství?

21.01.2017 13:18

Podstatou každého náboženství je víra. Víra může být vlastností, kterou člověk zdědí. Na základě zkušeností může člověk vyznávat libovolnou víru.

Karel Januška: Právnická věda nebo náboženství?
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

V katolické církvi platilo, a možná ještě platí, že věřící má věřit tomu, co se mu k věření předkládá.

V matematice platí, že každé poznání musí být striktně dokázáno. Pouze taková tvrzení (věty) jsou pravdivé, které jsou nezpochybnitelně dokázané. Jedna třída důkazů se nazývá důkaz sporem. Nejjednodušší důkaz sporem je v oblasti platnosti čísel. Jestliže nějaké tvrzení platí pro všechna čísla, která jsou větší než nula (kladná), potom tvrzení musí platit i pro všechna čísla, která jsou menší než nula (záporná). V právní vědě se tento důkaz nazývá opak (důkaz z opaku).

Veškerá současná počítačová technika je založená pouze na dvou číslicích. Je to nula a jedna. Všechny informace (čísla, znaky, tóny, barvy) jsou zakódovány pouze do posloupností nul a jedniček. Existují přesné předpisy, jakým způsobem jsou informace zakódovány. Dvě číslice také značí pravda (1, true) a nepravda (0, false). Pouze s těmito dvěma ciframi a příslušnými pravidly počítače, telefony a ostatní digitální zařízení pracují.

Křesťanská víra se opírá o Nový zákon. Když byl Ježíš souzen, zda se dopustil trestného činu, soudce prohlásil: „Já na něm vinu nenalézám.“ A vydal ho „pracujícímu lidu“, který žádal ukřižování. Soudce schválil většinové rozhodnutí lidu a dodal: „Krev jeho na vás, a na vaše děti.“

Naši soudci postupují jako Pontský Pilát. Trochu to mají usnadněné tím, že „pracující lid“ v době totality zavedl takové soudní postupy, které umožňují soudcům obvinit nevinného (který se nedopustil trestného činu, nebo takového činu, který trestný čin dokládá). Soudci jsou zneužíváni k tomu, aby plnili politické cíle některých jednotlivců, nebo politických stran. Tyto cíle („naléhavé právní zájmy“) jsou pro ně tak důležité, že klidně pohrdají nejen Ústavou, ale také zákony matematiky. O morálce některých soudců lze s úspěchem pochybovat.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…