Lenka Žitná: V tomto městě si Romové žijí jako králové. Můžete jenom závidět

18.07.2017 16:14

Chci se podělit o zážitek, který mě doslova šokoval při návštěvě města Mostu. Most je znám tím, že je tam hodně Romů a také velká nezaměstnanost. Co mě tak šokovalo, byla jízda tramvají.

Lenka Žitná: V tomto městě si Romové žijí jako králové. Můžete jenom závidět
Foto: Vít Hassan
Popisek: Romové protestují.

Jelikož se moc nevyznám v kupovaní lístků, tak jsem si omylem koupila lístek pro dítě. V tramvaji jela romská mládež, která se moc slušně nechovala a dávala hodně nahlas najevo, co jsou zač.

V tom nastoupila kontrola jízdenek a všechny cestující, kromě romské mládeže kontrolovala. Když jsem předložila svůj lístek (to jsem ještě nevěděla, že je pro děti), tak mě paní kontrolorka upozornila na malou cenu za lístek. Byla ale ohleduplná a dovolila mi dokoupit další lístek. Když paní kontrolorka chtěla vystoupit, tak jsem na ní zavolala a co ti mladí, ty nekontrolujete? Paní odpověděla, že Romové v Mostě mohou jezdit zadarmo.

Když jsem vystoupila o kousek dál, už ta samá omladina seděla na lavičce a popíjela pivo a kouřila. Tak na to mají a na jízdenky ne?

Večer jsem musela použít taxíka, byla jsem na setkání několika přátel. Taxikář se se mnou dal do řeči a řekl mi znovu zajímavou věc, co mě šokovala, totiž že jednou do měsíce můžou Romové jezdit taxíkem zadarmo, město to za ně zaplatí.

Dále mají permanentky do lázní také zadarmo a když kupují pračku nebo lednici, tak to mají také zadarmo. No zadarmo ne, platí to město.

A pak, že se mají špatně. Je mi 65 let a co si nezaplatím, to nemám. Cely život jsem pracovala, odváděla daně, ale mě nikdo nic zadarmo nedá. Město Most musí být hodně bohaté, když tak může platit a nic od nich nepožaduje a oni se jen smějí. Píši to jen proto, abych se podělila o tenhle zážitek.

Klidně to pošlete dál.

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla