Libor Klug: Ceny stavebních prací klesají, nastává šance pro developery

27.09.2012 14:57

Zprávy Českého statistického úřadu, které mapují ceny stavebních prací, se už několik let prakticky opakují a s nadsázkou se dají shrnout do dvou slov, stagnace nebo pokles.

Libor Klug: Ceny stavebních prací klesají, nastává šance pro developery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavební práce, ilustrační foto

Stavebnictví dlouhodobě zažívá špatné časy spojené s menší poptávkou po jeho produktech. Na jeho potížích se také podílí špatná politika státu, který soustavně snižuje výdaje na infrastrukturu, což znamená, že se staví méně dálnic, rychlostních silnic a železničních koridorů. Přitom odborníci varují vládu, že takové nepromyšlené kroky snižují mezinárodní konkurenceschopnost České republiky, protože právě zastaralá a nedokončená dopravní infrastruktura odrazuje potenciální investory.

Neustále škrty ve státním rozpočtu snižují i peníze krajům obcím. To se samozřejmě projevuje i v omezení bytové výstavby, roste jen málo nových domovů seniorů a sociálních bytů. Právě v této oblasti se očekává aktivita veřejného sektoru.

Jenomže veřejný sektor je v útlumu, stavebnictví má od něj málo zakázek, což se projevuje i v cenách stavebních pracích. Ty zatím stagnují a v srpnu letošního roku se proti minulému měsíci nezměnily, kdežto ceny materiálů a výrobků používaných ve stavebnictví klesly o 0,4 %.

Jestliže porovnáme situaci ve srovnání ze stejným obdobím minulého roku, tak ceny stavebních prací klesly také o 0,4 %., ale ceny materiálů a výrobků používaných ve stavebnictví přitom zaznamenaly opačný trend a stouply o téměř jedno procento. Nelze se tomu divit, zvýšení daně z přidané hodnoty se projevilo obecným zdražováním a stavební materiály nejsou výjimkou. Těžko může být útěchou, že v zemědělství jsou na tom ještě hůř, ale to je jiná a samostatná kapitola.

Na první pohled se proto může zdát nelogické, že ceny prací klesly, když materiály, a také doprava a energie podražily. Jenomže ve stavebnictví je obrovská konkurence a mnohé zvláště střední a menší firmy se dostávají do existenčních potíží. Proto stavební společnosti se snaží jít na co nejnižší finanční nabídku i za cenu nulového zisku a téměř prodělku. To samozřejmě nemůže trvat věčně, protože důsledkem by byly masivní krachy stavebních firem.

Velkou hrozbou je také nižší kvalita stavebních prací kvůli zvyšujícím se cenám stavebních materiálů na světových trzích a používaných výrobků. Světové trhy totiž zaznamenávají pravý opak  než Česká republika. Stavebnictví zvláště v zemích prudce s rozvíjejícími ekonomikami jako jsou Čína a Indie strmě roste. Někteří stavbaři tak ve snaze udržet co nejnižší ceny, mohou používat méně kvalitní materiály.

Přesto však i současná doba má pro stavebnictví svá pozitiva. Nízké ceny stavebních prací jsou velkou šancí pro developery a ostatní investory.    

Snižování cen stavebních prací proto vede ke snižujícím se cenám nových bytů. Celostátně v novostavbách klesly letos o 2,6%. Ještě více se platí za nové bydlení v Praze, kde pokles proti minulému roku činí 3,4 procenta. Nabídka v současné době výrazně převyšuje poptávku. K nastěhování je nyní v metropoli k dispozici více než dva tisíce volných bytů.

Přesto by se však nyní investoři měli pustit do nových projektů. Důvodem jsou nejen zmíněné nízké ceny, ale rovněž fakt, že v příštím roce by podle názorů odborníků mohly ceny stavebních prací opět začít růst. Proto je čas na urychlené zahájení výstavby připravených investic včetně bytových.

I experti přes reality doporučují lidem v současné době nákup bytů jako výhodnou investicí a zabezpečení se do budoucnosti.

Ing. Libor Klug,
ředitel společnosti SAWY Group, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.