Lída Rakušanová: Otroctví se šíří. V České republice to vadí málokomu

24.10.2013 7:34

Je Česká republika stát, který toleruje otroctví? Podle poslední studie australské organizace Walk Free Foundation spíše ano. V seznamu 162 zemí světa se český stát umístil na konci první třetiny. A ve srovnání s evropskými státy je spolu s Maďarskem dokonce na místě třetím, hned za Albánií a Černou Horou. Jen pro srovnání – Slovensko, kdysi součást společného státu, dělí na této stupnici hanby od Česka pět příček: spolu s Polskem a s Chorvatskem skončilo na osmém místě.

Lída Rakušanová: Otroctví se šíří. V České republice to vadí málokomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Neméně zarážející ovšem je, že to tady, zdá se, nikoho moc nevzrušuje. Jako by otroctví stále ještě bylo pojmem z historických románů. Jako by tu už dávno nepatřily k místnímu folklóru zprávy o Vietnamcích, zazděných v ilegálních pěstírnách marihuany, o Ukrajincích na stavbách, kterým jejich „zprostředkovatelé“ sebrali papíry a nevyplácejí jim mzdy, o Bulharkách, přinucených ve zdejších bordelech násilím k prostituci nebo o Češkách, lákaných podvodnými agenturami za stejným účelem do zahraničí.

Ne, otrokářství není pojem patřící minulosti. Týká se nás všech. Tady a teď: Podle australské studie je ve světě celkem skoro 30 milionů novodobých otroků, tedy každý 237. obyvatel planety. A v Česku jich mezi námi žije skoro 38.000. Přesto se zdejší politici zdráhají udělat i to, na čem panuje v Evropě shoda. Podle Ireny Ferčíkové, šéfky organizace La Strada, pomáhající obětem obchodu s lidmi, odmítá ČR například podepsat mezinárodní konvenci o pracovnicích v domácnosti s tím, že u nás prý prakticky žádné nejsou. Což není pravda už teď a do budoucna to nebude platit tuplem. Přitom právě tyto osoby se mohou snadno dostat do situace hraničící s otroctvím, a bylo by žádoucí, aby měly aspoň základní zákonnou ochranu.

Zákony jsou ovšem jen jedna strana mince: paragrafy zakazující otroctví má dneska už většina států. Otázka je, jak je dokáží uplatnit. Jak konstatuje americká zpráva o světovém obchodu s lidmi, čím víc korupce, chudoby a diskriminace, tím je bilance boje s touto formou kriminality žalostnější. Nepřímo tedy vypovídá australská studie o ČR podstatně víc než to, jak dokáže chránit své obyvatele před otroctvím.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…