Lída Rakušanová: Úřední tanec nad propastí

22.09.2012 14:56

Plošný zákaz prodeje vysokoprocentního alkoholu není nepředložený nápad ministra zdravotnictví. Není to ani hysterická reakce vlády na vlnu otrav se smrtelnými následky. Ve skutečnosti tím zdejší stát de facto přiznal svou dosavadní neschopnost čelit rostoucí moci lihové mafie.

Lída Rakušanová: Úřední tanec nad propastí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Že v Česku pochází každá čtvrtá, ne-li dokonce každá druhá láhev na trhu z temných distribučních kanálů, je známo léta. Česká unie lihovarníků na to v roce 2010 nasadila na své náklady soukromé detektivy a ve své tajné zprávě, která se tehdy dostala do médií, s jejich pomocí doložila, že se nelegální výroba alkoholu vymkla kontrole. Nejen, že tu existují nelegální stáčírny kořalek všeho druhu, ale jsou tady, jak tehdy uvedl server aktuálně.cz, i padělatelé, kteří si dokážou obstarat originální láhve renomovaných značek, etikety i kolky, jež jsou od těch pravých k nerozeznání. Dalo by se tohle všechno dělat bez pomocníků z řad celníků, policistů, státních úředníků? Příznačný byl fakt, že alarmující informace lihovarnické unie tenkrát nikoho z odpovědných činitelů nevzrušovaly.  

Mluvčí celníků v televizi jen sveřepě tvrdil, že je tady nelegálních kořalek na trhu maximálně 10-15 procent. Zrovna tak jako prý i jinde v EU. Ještě letos na jaře podal jeden z výrobců destilátů na policii trestní oznámení, že tiskárna, kde si nechává tisknout etikety na své lahve, tiskne zároveň, aniž by o tom on jako majitel značky věděl, jeho etikety ještě pro jinou firmu. K oznámení tehdy výrobce přiložil dokonce i kopii objednávky oné firmy, a to s jejím názvem a adresou. Následovalo ticho po pěšině.  

Teprve poté, co se lihová mafie dopustila fatálního omylu a dodala do stánků, restaurací a obchodů vysokoprocentní jed, začaly policie a úřady dělat to, co měly dělat dávno: totiž svou práci.  

Teprve teď zkoumají inspektoři desetitisíce, ne-li statisíce vzorků jak z podezřelých, tak z legálně vypadajících zdrojů. A nemine dne, aby nehlásili, kolik lahví a barelů s nelegálním alkoholem zase zabavili, ať už obsahují metanol nebo ne. Pomalu tak obrysy lihové mafie vystupují z pološera. Úřady začínají tušit, jaký rozsah musejí černé výrobní struktury a nelegální distribuční sítě ve skutečnosti mít.  

Odpovědní činitelé jsou z toho evidentně v šoku. Jinak by vláda, která kvůli rozpočtovému deficitu šetří, kde může, snižuje veřejné výdaje a škrtí daňové poplatníky až do bezvědomí, určitě nesáhla k opatření, které připravuje státní pokladnu denně o 25 milionů na spotřební dani z alkoholu. Nemluvě už o nebezpečí rozsáhlých žalob legálních výrobců, obchodníků a restauratérů, finančně poškozených celorepublikovým zákazem prodeje lihovin. Už teď je totiž pravděpodobné, že zákaz potrvá týdny, ne-li měsíce. Zda se vyšetřovatelé někdy propátrají až ke zdroji, je přesto otázka.  

Nanejvýš se jim může povést, jak předpokládají detektivové, obeznámení s konspirativními metodami lihové mafie, že zjistí, ve kterých nelegálních stáčírnách k záměně s metanolem došlo, a popřípadě, kdo cisterny s jedem nevědomky otevřel. Kdo je tam poslal a proč, a kdo to celé diriguje, se ale nemusí vyšetřit nikdy. Jednotlivé články prý o sobě zpravidla vůbec nevědí.
Nejspíš tedy současné vyšetřování zasadí zdejší lihové mafii pouze citelnou ránu.  

Co bude pak, se nicméně vymyká představám: jak chtějí úřady například zjistit, že doposud vyrobený a distribuovaný alkohol, který je teď zamčen ve skladech, je v pořádku, a tudíž může zpátky na pulty? Podezřelá je totiž v podstatě každá doposud vyrobená láhev tvrdého alkoholu. Vrátit je do prodeje by znamenalo vystavit zákazníky ruské ruletě.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …