Luboš Palata: Evropská politika je zásadní, nikoli okrajové volební téma

02.10.2013 19:05

Při všech minulých parlamentních volbách bylo téma české zahraniční politiky taková Popelka, která byla na okraji zájmu jak novinářů, tak veřejnosti. Už v minulých sedmi letech se ukázalo, že je to špatně. Především téma Evropské unie a českého postavení v ní je tématem tak významným, že svým významem a vlivem na naše životy předčí drtivou většinu všeho ostatního.

Luboš Palata: Evropská politika je zásadní, nikoli okrajové volební téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Především Nečasova vláda, kdy si Evropskou unii pro sebe uzurpoval sám premiér a Občanská demokratická strana, kterou europoslanec Jan Zahradil nasměroval do apendixového spojenectví s britskými konzervativci a populistickým polským Právem a spravedlností, zavedla Českou republiku do unijní izolace. Statoval jí k tomu zdatně i prezident Václav Klaus, kterému Nečas nevytvořil evropskou protiváhu, ale jen o něco rozumněji naplňoval to, co Klaus hlásal. Pokud si Občanská demokratická strana kvůli něčemu zcela nepochybně zaslouží nebýt u moci, pak je to kvůli této tragické unijní politice. Zatímco mnohé chyby si je ODS ochotna připustit, na evropskou politiku je z mně nepochopitelného důvodu hrda, nebo se alespoň tak tváří.

V tomto směru vypadá, že říjnové volby dopadnou mnohem lépe, než ty minulé. Česká sociální demokracie směřuje velmi pravděpodobně k vítězství a o proevropském smýšlení této strany panuje všeobecná shoda. Má to však několik závažných ale. Především je to nevypočitatelnost samotné ČSSD, u níž se neví, jak to v ní vlastně po volbách dopadne. Sobotkovo křídlo je už delší dobu v defenzivě a v případě, že nakonec vyhrají Haškovci, dostane se ČSSD pod přímý vliv Hradu a Miloše Zemana.

Jak se začíná stále více ukazovat, je v evropské politice pan prezident ještě méně vypočitatelný než v politice domácí. Vyvěšení unijní vlajky na Hradě může být posledním velkým proevropským krokem, který Miloš Zeman udělal. Jeho tvrdá kritika protikuřácké směrnice, která se stala nejviditelnějším bodem jeho první cesty do Bruselu, si v ničem nezadala s jeho předchůdcem Václavem Klausem. A lze se obávat, že takovýchto podobností s panem Klausem bude ve vztahu k Unii přibývat, nikoli opačně.

Dalším bodem, který bude proevropské směřování budoucí české vlády oslabovat, je podpora komunistů novému, zřejmě menšinovému kabinetu. Komunisté jsou totiž na ideologickém koláči protievropských stran velmi blízko ODS a i v evropském parlamentu spolupracují s extrémně levicovými uskupeními. Pokud se bude chtít ČSSD v proevropské politice o někoho opřít, komunisté to rozhodně nebudou.

Naštěstí tu budou ještě jiné strany, například TOP 09, ale i ANO, nebo možná i lidovci, kteří sice v jiných krocích ČSSD budou odporovat, ale v evropské politice mohou sociálním demokratům poskytnout rozhodující podporu. Velká levo-pravá proevropská koalice, která by této zemi prospěla nejvíce, nebude po těchto volbách ještě asi možná.

Ale spolupráce budoucí vlády a části opozice v tomto smyslu by mohla pro to vytvořit podmínky pro dobu po příštích volbách. České evropské politice by to výrazně prospělo. A umožnilo návrat Prahy z okraje Unie, kde její místo není, do unijního srdce, kam už kvůli své poloze na kontinentu Česká republika prostě patří.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…