Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři vítají výsledek slovenských prezidentských voleb

31.03.2019 9:33

Ekonomický komentář k vítězství Zuzany Čaputové ve slovenských prezidentských volbách

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři vítají výsledek slovenských prezidentských voleb
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Vítězství Zuzany Čaputové v prezidentském klání na Slovensku je z hlediska mezinárodních trhů dobrou zprávou. Nutno však říci, že by je nijak výrazně neznejistil ani triumf Maroše Šefčoviče. Kandidáti, jejichž vítězství by trhy vnímaly se znepokojením, vypadli už v prvním kole. Šlo například o Štefana Harabina nebo Mariána Kotlebu.

Jak Čaputová, tak Šefčovič z jejich hlediska představují záruku kontinuity a znak, že na Slovensku antisystémové politické síly nebudou rozhodovat o směřování země tak, jako v sousedním Maďarsku nebo Polsku. Do značné míry lze dokonce říci, že Čaputová je vším, čím není Viktor Orbán, maďarský prezident.

Právě Čaputová ještě více než Šefčovic ztělesňuje klíčové hodnoty západní liberální demokracie a v tomto smyslu je její poměrně přesvědčivý úspěch ve druhém kole prezidentských voleb signál, že Slovensko se nadále celkem jednoznačně hlásí k Západu a jeho hodnotám. To z hlediska mezinárodních investorů značí jistotu, takže o to ochotněji budou v zemi realizovat své další investice.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…