Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje k nejvyšším úrovním od roku 2011

30.06.2020 7:33

Cena termínových kontraktů na zlato se během dnešního obchodování přiblížila k úrovni 1800 dolarů za troyskou unci, tedy k úrovni, kterou naposledy vykazovaly koncem roku 2011. Letošní druhé čtvrtletí, končící zítra, bude z hlediska zhodnocení zlata podle všeho nejúspěšnějším čtvrtletím od roku 2016.

Lukáš Kovanda: Zlato zdražuje k nejvyšším úrovním od roku 2011
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Od začátku letošního roku zlato zdražilo v dolarech o zhruba 16,7 procenta. Vývoj jeho ceny je tak v kontrastu s cenou dalších drahých kovů. Stříbro je od začátku roku v dolarech zhruba na nule, palladium o tři procenta níže. Platina ztrácí dokonce šestnáct procent. V korunách kvůli letošnímu oslabení české měny zhodnocuje zlato od začátku roku o více než 22 procent, stříbro o necelých pět a palladium o půldruhého procenta. Platina se propadá v korunách o zhruba dvanáct procent.

Cenu zlata pohání vzhůru strach burz z celosvětového šíření druhé vlny pandemie koronaviru. Počet nakažených o víkendu celosvětově překonal úroveň 10 milionů osob. Nákaza se opět rychleji šíří například v amerických státech Texas, Arizona či Florida.

Zlatu konečně prospívá i prostředí historicky velmi nízkých úrokových sazeb a extrémně expanzivní měnová politika světově významných centrálních bank v čele s tou americkou, která nově nakupuje za vytvářené dolary dokonce už i jednotlivé dluhopisy amerických podniků a firem, jako je Walmart, AT&T nebo United Health. Americká banka Goldman Sachs prognózuje, že zlato se v horizontu roku dostane nad cenovou úroveň 2000 dolarů za unci. I to pochopitelně poptávku po drahém kovu podporuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…