Marek Rojíček: Bez vaší pomoci to nepůjde

25.03.2020 10:47

Naše země se snaží v posledních dnech vypořádat s globální hrozbou koronavirové infekce. I když se snad podaří epidemiologickou stránku věci vyřešit relativně rychle, dopad na ekonomiku bude značný. Pro její obnovu budou klíčovým základem kvalitní statistická data.

Marek Rojíček: Bez vaší pomoci to nepůjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček

Nejbližší týdny i měsíce budou zejména pro podnikatelskou sféru velmi těžké a pro řadu firem i živnostníků to bude bez nadsázky otázka ekonomického přežití. Je proto naprosto jasné, že splnění zpravodajské povinnosti vůči statistickému úřadu pro ně v tuto chvíli není prioritou. Jakmile však opadne současná kritická fáze boje s koronavirem, dostane se na řadu boj s následky prudkého propadu ekonomického výkonu a významně vzroste i poptávka po potřebných statistických údajích. Ty však nelze získat bez spolupráce s vámi, s podniky a podnikateli, našimi respondenty. Bude se to týkat jak měsíčních dat z průmyslu i dalších odvětví, tak údajů o zahraničním obchodu, cenovém vývoji, zaměstnanosti apod. Stát bude chtít z pochopitelných důvodů vědět, jak dramatický byl dopad na cestovní ruch, pohostinství a řadu dalších odvětví a služeb omezených epidemiologickými opatřeními. Je to důležité mimo jiné pro odhad nutných kompenzací ze strany vlády právě směrem k podnikatelům, živnostníkům či obcím. Stejně tak informace o vývoji cen jak výrobců, tak spotřebitelů budou důležité pro správné nastavení měnové politiky centrální banky. Všichni budou také s napětím očekávat, jaký bude dopad této krize na vývoj HDP – zda dojde k jeho propadu a jak velkému. Na co nejpřesnějších makroekonomických údajích závisí pak také nastavení rozpočtové politiky vlády.

Odhadnout budoucí vývoj můžeme pouze na základě získaných dat

Všechny výše uvedené indikátory nemůžeme zpracovat a publikovat bez toho, že by nám naši partneři, jednotlivé podniky a další instituce, poskytli svá data. Ubezpečuji vás, že při uplatňování zpravodajské povinnosti budeme vůči všem postupovat s maximálním ohledem na jejich problematickou a opravdu nelehkou situaci. Věřím, že i naši respondenti chápou vážnost situace i skutečnost, že s ohledem na budoucí úspěšný vývoj naší společné země nemůžeme paušálně odpouštět či odsouvat požadavky na poskytování dat vůči respondentům. Prosím všechny proto o spolupráci a vzájemné pochopení. Jsme všichni na jedné lodi, pojďme také táhnout za jeden provaz!

Marek Rojíček, předseda ČSÚ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka