Martin Komárek: Kulturní člověk, který pro kulturu udělal…

18.07.2017 9:05

Sněmovna zabila nový zákon o ochraně památek.

Martin Komárek: Kulturní člověk, který pro kulturu udělal…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Nikoho to zvlášť nezajímá, až na to, že nás ten návrh maličko posunoval k civilizaci a maličko omezoval moc fanatických takzvaných ochránců památek. Ti lepší jsou jen zaslepení, ti horší si hlídají koryta a tak lobbovali, až jim socialisté kývli. Však je před volbami.

Ministr Herman však šel jak obětní býček na porážku a neudělal nic. Jako obvykle.

Smutný krach zákona symbolicky završil totální neúspěch ministra kultury. Daniel Herman je úctyhodný a velice kulturní člověk, který ve svých dřívějších misích uspěl. Jako ministr kultury neudělal nic dobrého. Ze dvou důvodů: Kultura ho příliš nezajímá a vyhýbal se všem konfliktům.

To, co Hermanovo ministerstvo do sněmovny přineslo, bylo buď spláchnuto, nebo ohnuto. Z autorského zákona se pod vlivem řvoucích starostů a hospodských stal protiautorský zákon.

Když na ministra zařval ředitel nejmenované veřejnoprávní televize, neřekl mu pan Herman, že je nezdvořák. Stáhl ocas i připravované zákony, které mohly nahradit ty úplně špatné.

Miloš Zeman objíždí kraje se seznamem zchátralých hradů a zámků. Opravy by stály stovky miliónů, ale správný ministr kultury by se o ně měl rvát jako šavlozubý tygr a přesvědčit ministra financí, že kultura je nejen pro zemi lepší značkou než Jágr, ale že dokonce umí slušně vydělat. Pan ministr návrh dodatečných peněz na opravu památek sám odmítl.

Evropské a světové trendy v kultuře jsou úplně jinde. Sousední země staví nová muzea, nové koncertní síně, dávají mladým umělcům grátis příležitosti, jak se prosadit. Galerie se juniorům a důchodcům otevírají zcela zadarmo, pro všechny aspoň ve vybraných dnech.

Kultura, spojená s cestovním ruchem se stává ve vyspělých zemích „průmyslem“, který může přinést významné zvýšení ekonomického růstu.

Česko se svou tradicí, úžasnými památkami zasazenými do okouzlující přírody má obrovské možnosti. Chápu, že na tom nepracovaly některé dost podivné osoby v kulturním křesle. Pan Herman je však dost vzdělaný a zkušený, aby něco udělal. Neudělal.

A to nemluvím o naprosto nedostatečné propagaci naší kultury v zahraničí. A o bratrstvech, které si rozdělují pod bičíkem zdatné blondýny státní příspěvky mezi sebou a talentované lidi k lizu nepustí…

Vyšlo na komarkovynoviny.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…