Michal Šebek: Na zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny ´prachy´ nejsou, na nákup obrněných vozidel ano

23.03.2019 9:20

Příští týden odstartuje české ministerstvo obrany největší zakázku ve své historii. Půjde v ní o nákup 210 obrněných vozidel pro českou armádu, jejíž stávající technika je, nutno podotknout, téměř v žalostném stavu.

Michal Šebek: Na zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny ´prachy´ nejsou, na nákup obrněných vozidel ano
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Ačkoliv armáda disponuje přibližně 116 tanky, funkční jsou zhruba tři z nich. I tak by bylo možné ilustrovat stav současné armády. Dalo by se tak jistě hovořit o tom, že to je velmi smutný obrázek. Je tedy logické, že pořízení nové vojenské techniky je zkrátka nutné, abychom zachovali schopnost české armády chránit tuto zemi v případě konfliktu. Celá tato armádní zakázka by měla vyjít stát na 53 miliard korun.

Ochrání nás armáda vůbec? To si musí odpovědět každý sám za sebe

Ochrání nás armáda v případě nějakého konfliktu? To je otázka, kterou si jistě mnoho z nás tu a tam položí. Odpověď je složitá. Ačkoliv se názory různí, jedni budou tvrdit, že máme funkční a skvěle vyzbrojenou armádu, která je schopna nás chránit. Druzí naproti tomu budou říkat, že armáda je fakticky v rozkladu a nebýt výborné práce PR oddělení na ministerstvu obrany, vyšla by pravda na světlo. Ať se tak přikloníme k jakémukoliv názorovému proudu, jisté je, že v současné době nám asi nic nehrozí – zvláště ne válka. Strašení, které se tu a tam objeví, je už letitým folklórem. To už snad nikdo nemůže brát ani vážně.

Na řadu tak přichází dvě zásadní otázky. První: S kým bychom válčili a kdo nám jde po krku? Druhou, neméně zásadní, otázkou je, zda by naše armáda byla s nově pořízenou technikou schopna bránit tento stát? V české armádě pracuje zhruba 20 tisíc osob, z nichž přibližně čtyři tisíce jsou bojeschopní vojáci, kteří by šli do prvních linií. K čemu tedy budeme mít 210 obrněných vozidel, když je téměř jasné, že při napadení bychom jen těžko mohli vzdorovat nepříteli. Nebo si budeme naivně malovat představu, že agresor sem vyšle pár tisíc vojáků? Stačí se podívat na invazi, k níž došlo před 80 lety, kdy sem přišli Němci. Při takovém napadení bychom mohli jistě stěží vzdorovat!

Peníze je třeba investovat jinam – do budoucnosti této země

Peníze, které vynaloží stát do pořízení vojenské techniky, by se jistě daly smysluplně použít jinde. Rozhodně stávající armáda nepotřebuje takový počet obrněných vozů, když chybí to zásadní, co tvoří každou armádu – vojáci. Je úsměvné a smutné v jednom, že v uplynulých dnech se objevily informace o tom, že pro české rodiče nemůže stát plošně uvolnit peníze na zvýšení rodičovského příspěvku, neboť nejsou k dispozici. To veřejně potvrdil jak sám premiér, tak i ministryně financí. Takže na zvýšení rodičovského příspěvku peníze stát nemá, ale kupovat obrněnce za tak nekřesťanské ´prachy´ může? No nezůstává nad tím rozum stát?

V téhle zemi máme zdravotnictví, které je dlouhé roky černou dírou, ale také si jistě zaslouží pozornost a lepší financování. Vůbec českým politikům nevadí, že tu máme doktory, zdravotní sestry a další personál, který musí sloužit hromadu hodin navíc jen proto, aby ten systém ´neklekl´. Vůbec nikomu nevadí, že policajtů, kteří denně chrání pořádek, tady máme málo. To samé se týká hasičů. I oni tu denně brání tuhle vlast!

Místo toho, aby se zdejší politici usilovně snažili zlepšit život lidí a bezpečnost v ulicích, schválí bez jediného zaváhání investice v miliardách korun do nákupu nějakých obrněnců. Tomu se říká fakt dobrá politika!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…