Michal Simkanič: Nekamenujte starosty

24.07.2017 15:31

Nejdříve si dovolím pár obecných konstatování a ještě ke všemu zdánlivě zbytečně, protože tyto principy jsou všeobecně uznávány v rozsahu celého politického i mediálního spektra a jsou zcela jistě akceptovány i drtivou většinou voličů. Považuje se za ideální, když politik projde komunální a následně krajskou úrovní, aby pak mohl být úspěšný v celostátní politice. Má se za to, že politik by měl spojovat a nikoli rozdělovat. Měl by si stát za svým názorem a především za svým volebním programem, protože právě ten je jeho smlouvou s veřejností. Měl by být důvěryhodný a znát přání a potřeby svých voličů a současně umět předložit své vize tak, aby to bylo srozumitelné každému.

Michal Simkanič: Nekamenujte starosty
Foto: archiv Michala Simkaniče
Popisek: Michal Simkanič

V současné poslanecké sněmovně při vší úctě k této instituci však takových politiků nalezneme překvapivě málo. Alespoň některý z výše uvedených principů nesplňuje naprostá většina poslanců. Nemůžeme se potom divit, že jejich hlavní pracovní náplní pak není politika - ale politikaření. Není nijak těžké dovodit, že ze všech subjektů, které budou kandidovat v říjnových volbách, bude mezi nominanty největší koncentrace kandidátů, kteří splňují všechna tato kriteria - právě u starostů. O to tragičtější by teď bylo, kdyby se nechali současným vývojem odradit nebo by měli podlehnout laciným mediálním útokům.

Pevně věřím, že se nakonec rozhodnou pro hrdou a samostatnou kandidaturu. Ono to má i své praktické stránky. Zdaleka ne všichni voliči by se nechali přesvědčit od svého starosty, aby svůj hlas odevzdali jakémukoli jinému subjektu, který nutně nemusí být v souladu s jejich přesvědčením. Úplně jinak vyzní přímá výzva k vlastní podpoře. Prakticky za každým vlastním kandidátem stojí jasná historie a jejich výsledky jsou měřitelné. Požadavek na rozumnou míru přímé provázanosti mezi komunální a celostátní politikou je logický, plně oprávněný a většina voličů jej dokáže velmi dobře pochopit.

Každé parlamentní volby mají zásadní význam a každé jsou přelomové. Ještě nikdy po pádu rudé diktatury se však nestalo, že půjde o samotné základy demokracie. Všichni bychom si měli uvědomit, že se také může stát, že od listopadu začneme Bělorusku závidět míru ekonomické a dokonce i osobní svobody. Každý, kdo v těchto nadcházejících volbách bude kandidovat jen proto, že už od 1,5 % volebního výsledku výše se rozdělují nějaké peníze či dokonce s cílem jakéhosi zviditelnění, je něco mnohem horšího než jen omezený hlupák - jakkoli na to má právo. Starostové se však po nezbytné vnitřní korekci a při jasném vymezení programu pětiprocentní bariéry bát nemusí a mohou být hodni plné podpory. Mezi důležité politické hodnoty přece patří odvaha, hrdost, čest a v neposlední řadě také mít co nabídnout...

Ing. Michal Simkanič
předseda ČP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…