Milan Barna: Stanou se migranti z roku 2015 součástí německé pracovní síly?

03.04.2019 14:51

Někdy se mluvilo o 1,1 milionu příchozích, jindy o 900 tisících a potom zase o 760 tisících. Které číslo vlastně platí a s jakou je spojeno definicí?

Milan Barna: Stanou se migranti z roku 2015 součástí německé pracovní síly?
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Masivní příchod statisíců uprchlíků do Evropy a zejména do Německa v roce 2015 je stále horkým politickým tématem. Nedůvěra řady občanů i komentátorů vůči kancléřce Angele Merkelové má původ právě v rozhodnutích, jež učinila před událostmi a během nich. Ale jaký byl přesný rozsah této migrace? Je někdo schopen poskytnout absolutní čísla? Údaje uveřejňované v médiích během zmíněného roku i po něm byly do jisté míry zmatené. Někdy se mluvilo o 1,1 milionu příchozích, jindy o 900 tisících a potom zase o 760 tisících. Které číslo vlastně platí a s jakou je spojeno definicí? Co lze uvést o pravděpodobnosti, že se tito příchozí stanou v rozumné době součástí německé pracovní síly? A stanou se vůbec? Jde nějak odhadnout jejich předpoklady s ohledem na kvalifikaci? Odkud přišli? Hlavně ze Sýrie a Afghánistánu, nebo jich většina dorazila z jiných zemí? A co věková a genderová struktura? Podpoří integraci, nebo ji bude brzdit? Shromažďuje někdo v Německu předchozí zkušenosti se zapojováním migrantů z Afriky a Blízkého východu?

Myslím, že článek tehdejšího pracovníka České národní banky (ČNB) Milana Klímy a jeho kolegů z odboru vnějších ekonomických vztahů jednoduše a přehledně popisuje, co se v letech 2014 až 2016 v Německu vlastně dělo, a lze se v něm dočíst, která čísla platí, respektive jsou relevantní, a co přesně popisují. Článek naopak, vzhledem k tomu, že byl uveřejněn na webu ČNB, neobsahuje hodnocení rozhodnutí německé vlády ani nenavrhuje způsoby řešení problémů spojených s těmito událostmi. Text Milana Klímy a jeho kolegů z banky je k přečtení ZDE, je ovšem třeba „narolovat“ stranu 11.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…