Milan Faltus: Dalajlama ve Švýcarsku - Zvesela, jen zvesela...

13.11.2016 10:07

V nedávném rozhovoru se novináři čtrnáctého dalajlámy ptali, jak je možné, že vypadá na svůj věk tak mladistvě. Jeho odpověď zněla: „Je to tím, že jsem našel svůj vnitřní klid a že se rád směji".

Milan Faltus: Dalajlama ve Švýcarsku - Zvesela, jen zvesela...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

To, že vnitřní klid a úsměv dalajlamy neprozářil díky epizodám spojeným s jeho návštěvou naši politickou scénu a že má naopak následovat občanský neklid, by Pavel Landovský jistě komentoval svým klasickým: TO JSOU PARADOXY!

Dalajlama u nás

Kolem přijetí dalajlamy, strýčka Bradyho z Kanady, ministra Hermana, jeho rozhovoru nerozhovoru s prezidentem, telefonátu Forejt - Brady - paní Bradyová (2 x?), dopisu čtyřky atd. psali novináři, blogeři, fóristi, facebookáři až se jim od klávesnic prášilo. Sherlock Holmes je díky Brexitu nedostupný, Colombo řemesla zanechal a je tedy otázkou, zda někdo někdy detektivní uzlíky celé kauzy rozplete.

Politici pronášeli projevy, ve kterých se často vyskytovaly obraty „hrbení se před velmocí, my coby budoucí čínská gubernie atd."  Emocí tolik, že vyhnaly davy do ulic a zaplnily  Staroměstské náměstí. O dnech, které následovaly po návštěvě dalajlamy, by někdo mohl s odstupem sepsat knihu či operu „10 dní, které otřásly Prahou".

Jak to mají jinde?

Nebylo by v této situaci vhodné se podívat, jak to s dalajlamovými návštěvami pojímají jinde? Rozhodně bylo, ale napadlo to někoho z těch, kdo jsou za to placeni v redakcích a studiích? Spíše v rozsahu menším než malém. Jakoby se mnozí účastníci i pozorovatelé „kauzy" říkali: My se přece nebudeme s nikým radit a dívat se jinam. My si z toho uděláme vlastní bramboračku, tu naši, českou.  Podívejme se ale přesto alespoň na jedno místo, kde dalajlama během evropské návštěvy dlel.

Dalajlama ve Švýcarsku

Před návštěvou v ČR pobyla Jeho Svatost čtyři dny ve Švýcarsku. Že se dá i choulostivá diplomatická situace zvládnout bez rozčilení a vnitropolitických rozmíšek, dokazuje i veselá nálada, která provázela přednášku dalajlamy v Bernu. Předpokladem je, že se se jasně dohodne scénář návštěvy, kterého se pak všichni drží.
Bern byl první zastávkou jeho návštěvy Švýcarska. Ve středu 12. 10. se setkal se zástupci radnice, zúčastnil se uzavřeného multireligiózního setkání s alevity, buddhisty, křesťany, hinduisty, židy, bahaisty a sikhy, hovořil k publiku a diskutoval s ním v Domě náboženství (sjednotilo pod svou střechou osm největších světových náboženství).

Ve čtvrtek měl přednášku v Lázeňském sále na téma „Proč je v globální krizi zapotřebí dialogu a solidarity?"

Podíváme-li se na elektronickou verzi švýcarských novin Aargauer Zeitung, uvidíme jako první rozesmátou tvář dalajlamovu v poloze „tête-à-tête" s nějakým švýcarským hodnostářem. Kde k objetí došlo, kdo je onen Švýcar, který tak neohroženě dává najevo sympatie k dalajlamovi?

Je to starosta Bernu (Stadtpräsident) s hezkým švýcarským jménem Alexander Tschäppät. Ten provázel dalajlamu, když ho na Evropském náměstí vítalo několik stovek Tibeťanů v exilu včetně dětiček s vlaječkami a byl přítomen i na večeru v Lázeňském sále, kde dalajlama hovořil o potřebě dialogu a solidarity.

Dalajlama má na Twitteru 13 miliónů sledujících, vyrovná se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ví ale dobře, že se svět nedá změnit jen „via Twitter". Proto se vydává „mezi lid různých zemí". Pekingskou vládu jeho neutuchající chuť cestovat nijak netěší.

Chchchchchchchhihihihihihihi

Dalajlamův smích je světoznámý a nakažlivý. Směje se i pan starosta Tschäppät. Přitom je „ale tak nervózní, jak jsem ho ještě neviděl", jak konstatuje jeden místní reportér, který stojí na okraji pódia a vše pozoruje.

Pan starosta má být proč nervózní. Kdykoliv spolu se svými kolegy a zástupci „Domu náboženství" pozvou dalajlamu, jdou čínští konzulové a vyslanec na barikády.

„Návštěva dalajlamy je diplomatickým tancem mezi vejci"

Pod tímto titulkem referuje o dalajlámově návštěvě Berner Zeitung. „Návštěvy dalajlamy jsou pro hostitele choulostivou záležitostí. Dají se očekávat čínské protesty."
Před třemi lety, při poslední návštěvě v Bernu, došlo ještě k setkání s tehdejší předsedkyní Národní rady (dolní komora švýcarského parlamentu) za Zelené Mayou Grafovou. Od Dohody o volném obchodu Švýcarsko – Čína (uzavřené v roce 2014) postupují úřady ve věci dalajlamy ještě zdrženlivěji.

Městské úřady Bernu také nevynechají žádnou příležitost, aby nezdůraznily neoficiální charakter setkání. Regula Buchmüllerová, vedoucí oddělení Zahraničních vztahů a statistiky města Bern říká k setkání představitelů města a dalajlamy v Domě náboženství a Lázeňském sále: "Není to ale oficiální přijetí. Oficiálním by se stalo tehdy, kdyby byl dalajlama pozván do sídla městského zastupitelstva Erlacherhof."

Čína se neraduje

Městské úřady úzce spolupracovaly s ministerstvem zahraničí a dohodly se na pravidlech hry, za kterých se bude návštěva odehrávat. Mluvčí Buchmüllerová říká: "Nechceme vyvolávat diplomatické potíže, ale městské zastupitelstvo v Bernu si také nenechá do věcí mluvit od cizího státu." To znamená, že dalajlamu přijme za podmínek dohodnutých s ministerstvem zahraničí. Na otázku, jestli Čína vyvíjela nějaký tlak, odpovídá mluvčí Buchmüllerová: „Svoji nevoli adresovali čínští zástupci ministerstvu zahraničí. To vzalo stížnosti na vědomí."

... a přesto: veselá nálada v Lázeňském sále vydržela

U vědomí jasně stanovených poměrů může večer proběhnout odlehčeně a je místo i pro humor. Dalajlama, kterého jeho krajané nazývají „oceánem moudrosti", je v dobrém rozmaru a jako znalec lidí ví, že nemůže publikum dvě hodiny bavit teoretickými úvahami na téma lidskost, setkávání kontinentů, investic do vzdělání.
Proto zařadí do programu pár anekdot a příběhů ze soukromého života. Vypráví, jakými triky se mu podařilo jako klukovi vyzrát na staršího bratra. Jak prý před chvílí jedné hezké dámě v sále „štípnul" rtěnku, aby si trochu přizdobil svůj mnišský obličej.

Velitelství NATO přeložit do Moskvy – co na to Kreml a Bílý dům?

Aargauer Zeitung  hodnotí  vystoupení dalajlamy jako „power show" se spoustou smíchu a vět o harmonii lidského bytí a receptů, jak ji dosáhnout. Než ho uzavře, sdělí dalajlama obecenstvu ještě několik „legrácek": Nebyl by proti tomu, kdyby jeho nástupkyní byla krásná žena (ale opravdu, rozhodne o tom za několik let zvláštní výbor). Před 101. narozeninami ovšem odstoupit nehodlá.

Napětí mezi Východem a Západem trvající tolik desetiletí dalajlamovi podle všeho „nekonvenuje". Jeho návrh proto zní: „Ať NATO přeloží vrchní velitelství do Moskvy a ukončí tak ten zbytečný konflikt mezi Východem a Západem."

Poslední otázka zní, co dalajlama říká mimozemským civilizacím. Dalajlama odpovídá, že nejdříve by si měla naše civilizace udělat pořádek „sama u sebe".

Pak zavelí „LUNCH TIME", vezme starostu Tschäppäta v podpaždí a úsměvem na rtech opouští scénu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

18:00 Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

Komentář k důvodům vyšší než předpokládané dubnové inflace. Autor vychází z aktuálních dat ČSÚ a Blo…