Milan Rokytka: Demokracie made in Impérium a český veterinář

19.06.2014 8:52

Zážitky s českými politiky jsou výživné a šokující na celý život.

Milan Rokytka: Demokracie made in Impérium a český veterinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Demokracie je dosaženo, pokud se společnost dostane pod kontrolu místních oligarchií, elementů z byznysu spojených s americkými investory, armády pod naší kontrolou a profesionálů, jimž lze věřit, že budou poslouchat naše příkazy a sloužit zájmům americké moci a privilegií, vysvětluje současnou situaci v ČR a ve světě americký lingvista a myslitel Noam Chomsky v knize Disident Západu vydané nakladatelstvím Karolinum.

Média proti sobě staví „demokraty“ a „komunisty“, přičemž těmi prvními jsou ti, kdo slouží zájmům americké moci, zatímco ty druhé sužuje nemoc nazývaná v tajných plánovacích dokumentech „ultranacionalismus“. To také jasně vysvětluje, proč hrozbu pro naše zájmy představují „nacionalistické režimy“, které reagují na domácí tlaky na zlepšení životních standardů a sociální reformy, aniž by braly dostatečné ohledy na potřeby amerických investorů, dodává Chomsky.

Demokracii podle představ, které v USA převládají, nijak nenarušuje, pokud informační systém ovládá několik málo korporací. Ve skutečnosti je právě to podstata demokracie. Průmysl public relation vynakládá značné prostředky na „vzdělávání amerického lidu o ekonomických skutečnostech“, aby zaručil příznivé klima pro byznys. Jeho úkolem je kontrolovat „mysl veřejnosti“, která je „jediným vážným nebezpečím, které může konfrontovat firmu,“ jak před osmdesáti lety konstatoval manažer AT&T.

Konzervativní pohrdání demokracií, vyjádřil velmi pregnantně sir Lewis Namier, když napsal, že „neexistuje svobodná vůle v myšlení a jednání mas, stejně jako neexistuje v kroužení planet, migracích ptáků nebo v hordách lumíků, kteří se ženou do moře“. Pokud by masy nějakým smysluplným způsobem vstoupily do arény rozhodování, výsledkem může být pouze katastrofa.

Někteří obránci této doktríny jsou obdivuhodně přímočaří: například holandský ministr obrany Frits Bolkestein (později se stal Evropským komisařem a autorem známé Bolkesteinovy směrnice o službách, pozn. red.) píše, že „kdokoli vystupuje proti výrobě souhlasu, vzdoruje tím jakékoliv formě účinné autority“.

Už analytici z Clintonovy vlády došli k závěru, že „globalizace světové ekonomiky“ povede k „prohloubení ekonomických nerovností, hospodářské stagnaci, politické nestabilitě a kulturnímu odcizení. Jedním z následků měly být rostoucí nepokoje „nemajetných“, kteří zčásti obrátí svůj hněv proti Spojeným státům. Strategičtí plánovači proto usoudili, že USA se musí připravit na adekvátní vojenskou akci, včetně „přesného útoku z vesmíru“.

To byl očekávaný následek amerického militarismu, podobně jako je „prohlubování ekonomických nerovností“ předpokládaným důsledkem specifické podoby mezinárodní hospodářské integrace, která se v doktrinářském systému nesprávně označuje jako „globalizace“ nebo „volný obchod“, uzavírá americký akademik Chomsky.

Veterinář a vicepremiér Pavel Bělobrádek to vše, jak jsem včera informovali, popírá a označuje společenského vědce vyznamenaného Akademií věd ČR za paranoika. Nyní je na nás, občanech ČR, komu budeme více důvěřovat, zda vědcům nebo partajním oligarchům a jak dlouho je ještě necháme vládnout a škodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …