Miroslav Kňažko: Volný pád

06.10.2014 13:35

Komentář k vývoji cen ropy Brent - 1M futures v týdnu od 29. září do 3. října 2014.

Miroslav Kňažko: Volný pád
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Jen pověstným tichem před bouří se ukázal neobvyklý klid, který Brent zažil v předminulém týdnu. Následná smršť z týdne minulého smetla jeho ceny na nová několikaletá minima. A nastolila mezi obchodníky otázku, zda ropa už konečně našla své dno.

Úroveň 97 USD za barel, které se držel více než týden, Brent opustil v posledním zářijovém dnu, kdy ho vlna výprodejů srazila až na 74,67 USD. Oslabení o 2,53 USD za jediný obchodní den bylo vůbec nejvyšším za poslední dva roky. Udělalo tak smutnou tečku za třetím čtvrtletím, ve kterém evropský ropný benchmark ztratil až 16 % ze své ceny.

Hlavní příčinou, proč v úterý obchodníci s ropou ztratili trpělivost, bylo zjištění, že se nejen nekoná žádné snižování dodávek ze strany kartelu OPEC, ale navíc export jeho členů dosáhl v září dvouletého maxima. Další ránu trhu zasadila Saudská Arábie, a sice středečním oznámením, že výrazně snižuje ceny ropy vyvážené do Asie. Čímž potvrdila, že klíčoví producenti jsou spíše ochotní akceptovat nižší ceny než snížit vyvážené objemy.

Takovéto zprávy nemohly nechat trh, už delší dobu sužovaný obavami s nadměrné nabídky, chladným. Takže nevyhnutelně následovala další vlna poklesů, po nichž se Brent během čtvrtečního obchodování sesunul až na rekordních 91,55 USD, aby nakonec den uzavíral na 93,42 USD za barel. Uplynulý týden se tak stal pro černé zlato jedním z nejhorších za poslední roky.

Na otázku, zda už cena našla svoje dno, jak si mnozí na trhu přejí, nebo bude pokračovat v poklesu, jak prorokují další, když hovoří o stabilizaci až na úrovni 88 USD za barel, dají odpověď až následující dny a týdne.

Aktuální náladu na trhu s ropou celkem dobře vystihují slova jednoho obchodníků, že v blízké době nevidí žádný prorůstový faktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…