Miroslav Kulhavý: Diletanti kam se jen podíváš; paradoxně na obou stranách

17.05.2022 15:33 | Komentář

Válka je ten nejhnusnější způsob řešení rozporů. Ukrajinský exodus nemá jen jedno vysvětlení; dle známého „Vše se vším souvisí“ je nutno se podívat před rok 2014 a pak krok za krokem skládat dnešní obraz ze zdánlivě málo pochopitelných události jako puzzle. Ale o tom někdy později.

Miroslav Kulhavý: Diletanti kam se jen podíváš; paradoxně na obou stranách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

K tomuto článku mě vybudily „bohaté“ zprávy o tom, kdy a co se na Ukrajinu posílá, popřípadě kdo bude opravovat těžkou techniku, jaké rakety a od koho, ale hlavně kudy se to na ukrajinské bojiště cpe. 

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Nejen naše zbrojní dohlížitelka ministryně Jana Černochová měla hned k první dodávce zbraní veřejný komentář, ale dnes kdejaký pisálek „tlačí vagony nebo kamiony až na místo určení“. Reklama politiků bušících se v prsa je důležitější než výsledek. Kde jinde by měl působit dnes dost frekventovaný pojem „CENZURA“, než právě zde!

A v této souvislosti je s podivem, proč Rusko nekoná. Ne, že bych ho chtěl pobízet; té krve má na válečných rukou i tak přehršli, ale když se mu odněkud do „jezírka“ valí špína a dravé ryby, i naprostý amatér by přišel na to, že je potřeba tento přítok zastavit – přehradit. Při všech těch článcích a fotkách jak u nás, tak i na Slovensku z Čierné, bych se nedivil, kdyby se koleje dál na Východ staly nepoužitelné. 

Jistě, i bez toho zveřejňování informací o zbraních a jejich přepravě lze předpokládat, že má protistrana o tomto alespoň hrubý přehled, ale proč „dráždit hada bosou nohou“ a připomínat, že tady zaspal?! Jaký má účel hlásat do světa, že ty a ty raketové systémy a tanky jsou z Česka?

Do této mozaiky patří i politická turistika do Kyjeva, kterou z Česka zahájil sám předseda vlády p. Fiala. Podpora se dá vyjádřit i diplomatickou cestou a natřásání krovek může být i kontraproduktivní. Že Zelenskyj už diriguje celou EU a požaduje (a to hodně hlasitě) ty nejmodernější zbraně se slovníkem, jako by se už viděl u bran Moskvy, včetně vychloubání, že bojuje za celou Evropu – je jeho věc a představitelé evropských států včetně ČR by ho v teatrálnosti neměli napodobovat.

S chladnou hlavou lze odhadovat, že Ukrajina za současné situace nebude mít zájem o příměří a klid zbraní. Chce se mě hned dodat, „jen aby neprohloupili“. Vojenskou silou Rusko (Putina) k ústupkům nepřinutí.

Přestat se vzájemně zabíjet je priorita č.1 a pokud má mít EU ještě nějaký respektovaný kredit, musí přijít co nejdříve s návrhem na příměří a všemi prostředky ho prosazovat. Místo toho se jak u nás, tak i jinde, přetahují o přejmenování ulic, bourání soch a rušení čestných občanství – jako kdyby se tím měl ovlivnit výsledek II. světové a nebo dokonce současné válečné běsnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…