Miroslav Pavel: Brexit stále dokola

21.03.2019 21:17

Kromě 29. března letošního roku, kdy mělo dojít k odchodu Velké Británie z Evropské unie (zatím neschválenému britským parlamentem), se objevují další dvě data: britská premiérka požádala o posunutí odchodu do 30. června letošního roku. Klíčovým datem ale zřejmě budou volby do Evropského parlamentu, které se konají 23. května.

Miroslav Pavel: Brexit stále dokola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Podle názoru právníků Evropské unie by neúčast britských voličů v evropských volbách a současně formální členství Británie v EU mohlo přinést pro veškerá rozhodnutí unie velké právní problémy. Existují proto dvě možnosti, jak problém řešit.

Buď Británie vystoupí do data konání evropských voleb, anebo až koncem června, pak ale musí proběhnout v Británii volby do evropského parlamentu. Na summitu EU v Bruselu minimálně Francie pohrozila případným vetem pro další prodloužení, pokud by Británie tuto situaci nerespektovala. Český premiér Andrej Babiš oznámil, že žádost Británie o prodloužení podpoří. V této otázce ovšem musí všech 27 členských zemí EU dosáhnout jednomyslnosti.

Je proto zcela otevřené, jak nakonec všechno dopadne. Problém totiž není jenom na straně EU, ale především v Londýně, kde se parlament zdráhá znovu – již po třetí – o smlouvě o odchodu z EU hlasovat. Podmínkou pro souhlas s novým hlasováním je, aby v textu smlouvy došlo k podstatným změnám. To ale odmítl jménem EU Tusk.

Demise Mayové a nové hlasování v britském parlamentu, brexit bez smlouvy, setrvání Británie v EU včetně voleb do evropského parlamentu – to jsou možnosti, které jsou na stole. Je dost nepravděpodobné, že summit v Bruselu přinese rozhodnutí. Čas se ale krátí…

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.