Miroslav Pavel: Nakonec jde o Izrael

09.05.2018 14:51

Rozhodnutí prezidenta Trumpa k atomové dohodě s Íránem je předmětem spousty komentářů a spekulací. Rád bych si všiml jednoho z požadavků Trumpa vůči Íránu: přestat vyhrožovat zničením Izraele.

Miroslav Pavel: Nakonec jde o Izrael
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Nechme teď stranou, do jaké míry to Írán skutečně dělá. Cílem politiky velmocí v oblasti Blízkého a Středního východu by skutečně měla být – pokud možno – definitivní stabilizace existence státu Izrael. Státu, vzniklého po druhé světové válce jako určité odškodnění za holocaust, které se vůči Židům dopustilo Německo, a kterému se nikdo z velmocí nesnažil v počátcích zabránit í když informace o tom byly. Je to asi naivní představa o nějaké nové „Jaltě" pro tuto oblast. Myslím si, že minimálně iniciační roli by v tom mohla sehrát Evropa. Nejenom proto, že se na její půdě holocaust odehrál, ale také proto, že má po skončení studené války docela velké zkušenosti s řešením různých národních a národnostních sporů. I když ne vždy to bylo úspěšné. A pak samozřejmě Rusko. Uvidíme, co vzejde z jednání izraelského premiéra se staronovým ruským prezidentem. Hlavní zájem by ovšem měl mít samotný Izrael, který za sedmdesát let v téměř trvalém ohrožení vybudoval docela zajímavý příklad k následování. Jedno je jasné: Zbraně to vše nevyřeší!

Autor je vydavatelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.