Monika Horsáková: Slova, slova, slova...

29.12.2013 16:28

Reforma, balíček, olympiáda – to všechno jsou slova, která budou bezesporu vládnout mediálním prostorem v roce 2014. Nad slovy, která bychom mohli v nadcházejícím období skloňovat nejvíce, se zamýšlí Monika Horsáková.

Monika Horsáková: Slova, slova, slova...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Krize. To je slovo charakteristické pro hodnocení několika posledních let. A společenský prostor bude asi ovládat i na začátku roku příštího. Lze samozřejmě očekávat, že za ním budou následovat další klíčová slova – tentokrát označující plány, jak z krize vybřednout. Třeba „úniková strategie“, „úsporné opatření“ nebo v Česku mnohem oblíbenější „balíček“. A kdo ví, možná dojde i na balíčky reformní, podpůrné nebo startovací.  

V roce 2014 ovládne Česko i další slovo. Volby. Volit se bude do Senátu, Europarlamentu i komunálních zastupitelstev. Směle bychom tedy mohli slovy mediální hantýrky tvrdit, že půjde o rok „supervolební“.  

Opusťme na chvíli politické vody a přesuňme se do sfér, kde se možná méně mluví, zato ovšem více koná. S penězi budou zcela jistě zápolit i školy, vědecká pracoviště či firmy nejrůznějších velikostí a struktur. Pro ty bude slovem roku bezesporu konkurenceschopnost a také dotace.  

Ve světě sportu se bude přirozeně skloňovat slovo olympiáda, v Ostravě zase evropské město sportu. Svět filmu by mohla ovládnout slova Transcendence a Hobit. Za tím prvním nečekejte žádné hluboké filozofické významy, jde o název očekávané sci-fi s Johnnym Deppem v hlavní roli, no a režisér Peter Jackson by měl v roce 2014 konečně uzavřít třídílnou ságu na motivy slavné Tolkienovy knihy. Televizním programům budou s největší pravděpodobností dál vévodit kuchařské show všeho typu a masové literatuře zřejmě opět severské detektivky. Českou hudební scénu pak bezesporu ovládnou dvě kulatá výročí – narození a úmrtí Karla Kryla.  

A to je skvělý „oslí můstek“ k naší stanici. První písně na svou legendární desku „Bratříčku, zavírej vrátka“ totiž Karel Kryl natáčel právě v Českém rozhlase Ostrava. No a z našeho vysílání asi dost často uslyšíte – nejen v souvislosti s kultovním písničkářem – slovo jubileum. V červenci 2014 to totiž bude 85 let od začátku pravidelného ostravského rozhlasového vysílání.  

Svět se zrychluje, slov a informací, kterými nás zahlcuje, je čím dál víc, byť se některé stále opakují. A mnohé toho hodně unesou... Za sebe i naše rádio vám přeji především hodně nadhledu, hodně zdraví a taky zdravou mysl. A taky to, ať mezi slovy, která nakonec budou skutečně příštímu roku dominovat, je co nejméně takových, která zavánějí jakoukoli kalamitou.

Komentář zazněl v pořadu Poznámka Českého rozhlasu Ostrava  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …