Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje

13.11.2013 20:35

Vyzýváme všechny, kterým není lhostejné, jestli příštím hejtmanem Plzeňského kraje bude či nebude člověk bytostně spjatý s totalitním režimem, k vyslovení podpory našemu otevřenému dopisu.

Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje
Foto: Archiv Václava Šlajse
Popisek: Václav Šlajs

Otevřený dopis nekomunistickým zastupitelkám a zastupitelům Plzeňského kraje

Vážené zastupitelky a zastupitelé Plzeňského kraje,

vaší pozornosti jistě neunikl návrh dosavadního hejtmana Milana Chovance, aby jej na jím uvolněném místě nahradil Václav Šlajs. Obracíme se na vás, kteří jste byli do zastupitelstva zvoleni za demokratické strany, s výzvou, abyste k takové volbě nepřispěli svým hlasem.

Václav Šlajs byl do roku 1989 členem KSČ a po dobu mnoha let i důstojníkem komunistické armády, kde vykonával funkci předsedy útvarové organizace KSČ. Ještě v roce 1989 zdárně ukončil studium na Vysoké škole politické ÚV KSČ.

Jsme hluboce přesvědčeni, že takový člověk nepatří na tak vysokou a významnou pozici. V případě Václava Šlajse se nejedná o mladický omyl nebo krátkou koketerii s komunistickou stranou, ale o vědomé spojení dospělého života s aktivní službou diktatuře systematicky pošlapávající lidská i občanská práva a svobody. Zabraňte tomu, aby hodnoty, které Václav Šlajs svým životem symbolizuje, stanuly jeho prostřednictvím v čele Plzeňského kraje.

Obracíme se i na Vás, zastupitelky a zastupitelé z řad ČSSD. V krajské radě, kterou jste ustavili, spolupracuje demokratická levice představovaná vaší stranou s levicí protidemokratickou představovanou KSČM. Respektujeme tento stav jako výsledek voleb. Proto vás naléhavě vyzýváme: Zabraňte tomu, aby v čele vaší demokratické většiny v koalici stál člověk zosobňující stranu, jež sehrála velmi neblahou roli i v dějinách sociální demokracie. Jsme přesvědčeni, že mezi zastupitelkami a zastupiteli ČSSD najdete vhodné kandidáty s nepokřivenou morálkou.

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé, věříme, že tento otevřený dopis budete mít na mysli, až budete hlasovat o člověku, který v následujících letech bude stát v čele našeho kraje.

S úctou

Tomáš Hirt
sociální a kulturní antropolog, vysokoškolský učitel

Kristýna Hněvsová
studentka FAMU

Silvestra Chnápková
výtvarnice a signatářka Charty 77

Radek Kodera
fotograf, dokumentarista, středoškolský a vysokoškolský učitel

Monika Stehlíková
středoškolská učitelka

Petr Vaněk
manažer neziskové organizace

... a další, kteří se budou připojovat.

Podepsat petici můžete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…