Ondřej Konrád: Poslankyně ČSSD jak ze řetězu utržená

17.05.2013 8:55

Tuzemská média si už vloni povšimla kuriózní iniciativy vládní strany Jednotné Rusko, aby neziskové organizace dostávající finance ze zahraničí a monitorující tamní politickou scénu byly zařazeny do takřka špiónské kategorie. A to i ty, které kupříkladu sledují stav korupce, ale také ekologické „non-profitky“, neboť zasahují do politiky.

Ondřej Konrád: Poslankyně ČSSD jak ze řetězu utržená
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

 

A do zákona o „zahraničních agentech“ se ruské mimovládky skutečně dostaly, což vzbudilo samozřejmě negativní ohlas ve světě. Ruské organizace, které jsou financovány z ciziny, jsou nyní tudíž předmětem podrobné státní kontroly a dokonce musí užívat ono pejorativní označení "zahraniční agent", znějící jak ze studenoválečnických let.  
 
Jestliže takový nápad vzejde z okruhu prezidenta Putina, není to překvapením. Ale když k tomu přidá hlas český politik v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu, pak je podiv na místě. A to učinila poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská během pobytu v Moskvě coby účastnice kulatého stolu o činnosti nevládních organizací. Konkrétně řekla, že „mimovládky“ původně sice „vznikají s ušlechtilými cíli, ale jakmile dostávají peníze z ciziny, snaží se sehrávat určitou roli v politice a jejich činnost může být určitým nebezpečím v okamžiku, kdy začínají působit v zájmu těch zemí, z nichž financování směřuje, a nikoli v zájmu státu, kde jsou zaregistrovány." To je dosti silná káva a Lesenská si za ni také vysloužila rovněž silnou kritiku jak od českých neziskovek, tak i z řad sociální demokracie.  
 
Místopředseda strany i sněmovny Lubomír Zaorálek se od cesty Lesenské do Moskvy distancoval, neboť prý jela soukromě a na vlastní náklady a výroky s ČSSD nekonzultovala. A Zaorálek dodal, že podle jejího metru by agentem musela být i Česká sociální demokracie.  
 
Těžko říci, co paní poslankyni k takovému ostrému prohlášení vedlo, možná má s nějakými mimovládními organizacemi špatné zkušenosti, možná se jen chtěla zavděčit organizátorům kulatého stolu v Moskvě. Podstatné ovšem je, že jde o vyjádření zcela vágní, není totiž jasné, které organizace za nebezpečné považuje, ani zda na má na mysli také ty, jež působí v České republice. Ani z čeho plyne jejich případné nebezpečí. Nemluvě o tom, že vlastně nepřímo říká: politikou mají právo se zabývat jen některá sdružení, zřejmě asi politické strany.  
 
Mají tedy ostatní, samozřejmě celá veřejnost, mlčet? Kupříkladu k už zmiňované korupci? Anebo, jak to říkával na jakoukoli kritiku z nepolitických kruhů Václav Klaus – když se komukoli něco na politice nelíbí, nechť založí stranu a vstoupí do politické soutěže. Což je ovšem absurdní. Stejně jako když se česká poslankyně zamotá do ruské vnitropolitické debaty. A navíc podporuje vysloveně represivní praxi. Nezbývá než doufat, že jí to po návratu vlastní strana důrazně vysvětlí. Jistě si aspoň někteří politikové ČSSD uvědomují, že nevládní či neziskové organizace jsou v mnohém ohledu nezastupitelné, je běžné, že dostávají peníze ze zahraničí a navíc jde o segment, se kterým přirozeně sympatizuje mladá generace, vůči tradičním stranám naopak nedůvěřivá. A mladé voliče se ČSSD až zoufale nedaří oslovovat. Poslankyně Lesenská k tomu čerstvě významně přispěla. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…