Petr Bílek: Čínský polibek

09.12.2017 16:35

Když se cestovatel podívá prosklenou stěnou pokoje v luxusním pekingském hotelu Regent na západ, vidí červené střechy Zakázaného města. Stavbou nejvýše položenou je Pavilon desetitisíce pramenů na Uhelném pahorku. Poslední císař dynastie Ming měl styl. Orientu je prostě vlastní smysl pro význam gesta.

Petr Bílek: Čínský polibek
Foto: Radim Panenka
Popisek: Peking, hlavní město Číny

Právě tam, nad střechami svého města, se Chongzhen oběsil na hedvábné šerpě. Co jiného vládci zbývá, když se poddaní rozzuří a vzbouří? V Evropě v té době řádila třicetiletá válka, lacknechti a požáry gumovali jedno území za druhým, ale žádný mocipán si mašli nehodil.

Když se cestovatel vydá z hotelu Regent pěšky do přilehlých ulic, narazí na drobné stulené jednopatrové domky, takovou skoro rurální enklávu. Skryty za frontou budov lemujících hlavní bulvár, v tichosti tu čekají na svůj neodvratný konec. Cestovatel by mezi ně v návalu nadšení z objevu nejraději hned zabočil. Ale pak jen nahlíží do vedlejších uliček a váhá. Má smysl dráždit domorodce voyeurským nahlížením do příbytků? Jak by se zachovali, kdyby šel pod provislými svazky kabelů od jednoho dřevěného sloupu ke druhému? I při letmém nahlédnutí budí zdejší atmosféra dojem čehosi privátního, neurčeného pro cizí zraky. Je s podivem, že ta mohutná SUV auta tudy vůbec projedou a nikoho nezraní. Všichni cestovatelé, pokud jsou jimi opravdu, jsou stejní. Karel Čapek ve svých cestopisných fejetonech píše, jak ho hnala zvědavost od jedné zahlédnuté zvláštnosti ke druhé, jak toužil vlézt lidem až do předsíně. A cestovateli se to ne tady v Pekingu, ale v Šanghaji skutečně podařilo. V předsíni bylo hodně kol.

Když se cestovatel s padající tmou vrátí do hotelového pokoje, slyší kytaru a hlas jakéhosi rockera. Že by to byla televize ze sousedství? Ne. Tam dole na rohu živé křižovatky stojí mladík na chodníku u mikrofonu a valí to do chodců. Tu a tam se mu některý z opilých vrstevníků s provinilým úsměvem zamotá do kabelu, ale produkce jde dál. Jüany nerostou na stromě. Anglosaský sound moc neladí s tím, co se děje mimo chodník. Pravý z mnoha jízdních pruhů na bulváru patří cyklistům. Když automobily odbočují vpravo, lidé na kolech směřují zpravidla rovně. Chaotický mumraj, který tím vzniká, hrozí nejen naprostým zablokováním provozu, ale přímo zástavou srdce každého, kdo tohle sleduje z výšky. Zdá se, že cyklisté unikají smrti jen za cenu přečasté levitace kol. Jiným způsobem jsou jejich nezranitelnost a suverenita nevysvětlitelné. Tyhle tromby v pekingských tepnách se ale na povel mohutně a přičinlivě hvízdajících policistů vždy znovu se změnou barvy na semaforu rozpouštějí, aby se srazily zase v protilehlém směru. Vířivé množství lidí, kol, aut a trojkolek. Závrať z množství.

Když se cestovatel zaobírá dojmy, okamžiky ze vzpomínek vyskakují jako jiskry. Po příletu do Pekingu mu místní kolegyně ukazovala na vysoké domy na obzoru se slovy: „Tyhle budovy obvykle není vidět. V noci pršelo, takže není smog. Máte štěstí." Měla pravdu. Štěstí měl i proto, že mu Čína nastavovala svou přívětivou tvář. Jako každá země má jistě i tu druhou, ale na tu bylo příliš málo času.

Petr Bílek

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…