Petr Brandtner: Šéf Národního proti Babišovi

15.06.2019 9:37

Na Václavském náměstí zní z úst Mikuláše Mináře, jak na straně demonstrujících stojí většina zaměstnanců Národního divadla v Praze. Tuto informaci dokládají otevřeným dopisem členů činohry Národního divadla, kterou podepsalo cca 40 lidí, včetně jejího ředitele Daniela Špinara.

Petr Brandtner: Šéf Národního proti Babišovi
Foto: Screen Facebook
Popisek: Andrej Babiš srovnává české a německé lentilky

Odhlédněme nyní od úvah na téma svobodného vyjádření občanských postojů z úst umělců placených ze státních prostředků, neboť v tomto případě se vyjevily mnohem závažnější okolnosti. Nejvyšší šéf Zlaté kapličky, o jehož aktivitách přinesly PL informace v nedávné době (https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Verejnosti-utajovana-schuzka-Za-zady-ministra-kultury-mela-jednat-elita-ceskych-umelcu-Pry-primo-v-kancelari-bosse-584415), je v úzkém styku s Mikulášem Minářem, přičemž nelze předpokládat, že by tématem schůzek byl snad lobbing ředitele Buriana ve prospěch premiéra.

Připomeňme v tomto kontextu fakt, že vláda 21. ledna 2019 schválila financování 17 projektů rekonstrukcí a novostaveb sídel veřejných kulturních institucí v příštích devíti letech. Celkem osm miliard korun má jít například na opravy Veletržního paláce či Nové scény v Praze. Rekordní jedna miliarda korun má jít z tohoto programu na rekonstrukci Nové scény, budovy Themosu a přípravy servisního střediska.

Protivládní aktivity Buriana, ředitele státní organizace hospodařící s veřejnými prostředky jsou pravděpodobně výrazem „ocenění“ premiéra a ministra kultury Staňka za investiční prostředky do objektů Národního divadla, o které tato instituce usilovala mnoho let.

Naskýtá se tedy otázka, jaké jsou motivy zkušeného zákulisního hráče Buriana při angažovanosti v akcích Milion chvilek. Odpověď se jeví prostě. Boj o přežití na ředitelské židli. Nekompromisní postoj ministra Staňka ke šlendriánům a zlodějinám v resortních příspěvkových organizacích se projevil v nedávné době v plné síle. Čekání na nového ministra kultury se jeví zdlouhavé a nebezpečné, tudíž je třeba podpořit příležitost, jak podrazit nohy celé vládě. Co na tom, že jsem vrcholný představitel jedné z nejprestižnějších státních institucí, který druhým dechem volá po „odpolitizování“ národních kulturních institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …