Petr Duchoslav: Špatně nastavené řídící procesy v hlavě Aleny Hanákové

17.09.2012 22:20

Krizová situace ohledně odvolání ředitele Národního divadla O. Černého pokračuje. A pokračuje i „seriál" velmi zvláštních personálních rozhodnutí ministryně kultury A. Hanákové, která nejprve jmenovala do čela ND svého ekonomického náměstka M. Sankota, aby následně otočila o 180 stupňů a dosadila na jeho místo technicko - provozního ředitele V. Peloucha.

Petr Duchoslav: Špatně nastavené řídící procesy v hlavě Aleny Hanákové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Nekompetentnost těchto rozhodnutí již začíná otevřeně kritizovat premiér P. Nečas, který naznačil, že setrvání Hanákové v úřadu není jisté. Rozhodovat o osudu Hanákové tak budou následující dny a tlak uměleckých skupin, které nesouhlasí s nepromyšlenou personální politikou ministryně kultury.

Necelý týden po odvolání O. Černého předvedla Hanáková další ze svých personálních veletočů a popřela sama sebe. Nejprve při jednání s umělci se ekonomický náměstek M. Sankot omluvil za svůj výrok, že z divadla odcházejí významní umělci a klesá návštěvnost představení a kvalita produkce, nyní bylo ministryní jeho pověření dočasného ředitele anulováno.

Za druhé teprve na tiskové konferenci, která proběhla tento týden, byly odhaleny skutečné (pseudo) důvody suspenze O. Černého. V televizním pořadu předtím nebyla ministryně schopna konkretizovat a řádně zdůvodnit svůj mimořádně nešťastný personální krok, který destabilizuje jednak ND samotné, jednak dění na kulturní frontě, a zákonitě vyvolává adekvátní protireakci.

Tento čtvrtek pak Hanáková připustila, že není jisté, zda bude pokračovat transformace ND a Státní opery v jeden celek, přičemž bezprostředně po odvolání Černého takovou možnost prakticky vylučovala a deklarovala, že proces půjde dál. Rovněž se dala slyšet, že o tomto i dalších problémech se rozvine veřejná diskuse se zainteresovanými skupinami a odborníky.

V. Pelouch tak zatím bude provizorním ředitelem do nového výběrového řízení, jehož datum zatím neznáme a nebylo ani vedením ministerstva oznámeno. Může to být závěrem tohoto roku, ale i začátkem příštího. Do „hry" se nyní navíc vkládají i odboráři ze Státní opery Praha, pro něž je prioritní obnovit a uchovat samostatnost SOP. Ti souhlasí s odvoláním O. Černého, protože chtěl pokračovat v nastoupeném kurzu sloučení obou našich největších operních scén, vyslovili už svůj nesouhlas se jmenováním V. Peloucha do funkce. Boj ministryně Hanákové se tak povede na několika frontách.

Uvidíme, jestli ministryně ustojí tlak na svou osobu v následujících dnech. V příštím týdnu si ji pozvalo k vysvětlení krizové situace předsednictvo TOP 09 a Starostů, které je znepokojeno posledními událostmi, které se v současné době dějí v ND a okolo něj. Závěr by však mělo předsednictvo vyvodit jediný: ministryně kultury svými neuváženými rozhodnutími poškozuje kulturu jako takovou a měla by tak být zproštěna své funkce, než napáchá ještě větší škody. Její personální, myšlenkové i názorové veletoče jsou pro českou kulturu skutečnou anathemou a ministryně na svou funkci zkrátka nestačí.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…