Petr Dufek: Firmy i spotřebitelé krotí svůj dřívější optimismus

25.03.2019 13:17

Po pátečním masakru v podobě německých indexů nákupních manažerů tu dnes máme první průzkumy podnikatelských nálad za březen. A rozhodně z nich nečiší žádný velký optimismus, neboť se snížil jak podnikatelský, tak spotřebitelský sentiment.

Petr Dufek: Firmy i spotřebitelé krotí svůj dřívější optimismus
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nepříznivé zprávy ze zahraničí spolu s rostoucími nejistotami a riziky se tak začínají stále více projevovat i v sentimentu tuzemských firem a spotřebitelů.

Viditelná je změna nálady v průmyslu, kde se na horizontu tří měsíců čeká další pokles tempa výroby. Horší je i naladění obchodníků i poskytovatelů služeb.

Pouze ve stavebnictví se tentokrát nálada opět zlepšila a přiblížila se nedávným maximům. Firmy ve stavebnictví stále věří v další svižný růst výstavby, i když nepochybně vnímají, jak potenciálně ohrožené jsou především budoucí investice veřejného sektoru vzhledem k výraznému tlaku na zvyšování sociálních výdajů státu.

Mezi spotřebiteli se začínají objevovat obavy z jejich budoucí finanční situace a z nezaměstnanosti. Je zřejmé, že domácnosti začínají brát na vědomí zprávy o zpomalení růstu v Evropě a potenciálních hrozbách současné konjunktury. Dá se proto předpokládat, že zhoršení nálad – byť zatím nijak dramatické – se postupně odrazí na jejich ochotě utrácet a zadlužovat se.

Dnes zveřejněná čísla zapadají do scénáře zpomalování ekonomického růstu. Jde samozřejmě pouze jen tzv. měkká data, nicméně v tuto chvíli vypovídají o současné situaci asi mnohem více než tři měsíce staré výsledky HDP. Nejsou na druhou stranu nijak dramaticky špatné, takže věštit z nich recesi nedává v tuhle chvíli smysl.

Zhoršení nálad v ekonomice je dalším argumentem pro odklad zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…