Petr Dufek: Letní sezóna napomohla oživení v cestovním ruchu

08.09.2021 10:02 | Komentář

Letní sezóna výrazně přispěla k oživení v sektoru ubytování a stravování, označovaném jako HORECA. Právě na něj dolehla pandemie nejvíce a stále ještě trpí nedostatkem zahraničních turistů, nicméně i zde se situace v červenci výrazně zlepšila.

Petr Dufek: Letní sezóna napomohla oživení v cestovním ruchu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Tržby v celém sektoru HORECA se oproti červnu reálně (po očištění) zvýšily o 13,4 %, a to především díky výraznému oživení zájmu o ubytovací služby (+49 %).

Anketa

Je generace lidí narozených po roce 1980 připravena plně převzít vládu nad Českem?

3%
95%
hlasovalo: 10894 lidí

Díky tomu se meziroční propad celého sektoru snížil na 30 % a zhruba o stejné procento je i nižší ve srovnání s létem roku 2019 (viz graf), kdy o pandemii nebylo vidu ani slechu. Jen tuzemský cestovní ruch však situaci v této oblasti nespasí, a tak jsou stále vidět velké rozdíly v naplňování kapacit mezi Prahou a ostatními turisticky oblíbenými lokalitami nebo mezi jednotlivými kategoriemi ubytovacích zařízení. Tam, kde dlouhodobě spoléhali na zahraniční klientelu, si zatím příliš nepomohli.

Zatímco letní sezóna pomohla sektoru HORECA z nejhoršího, situace cestovních kanceláří se zlepšuje jen velmi pomalu. Cestovky se k dřívějšímu „normálu“ vracejí velmi pomalu a ve srovnání třeba s červencem roku 2019 jsou jejich tržby ani ne třetinové. Důvodem jsou přetrvávající preference klientů trávit dovolenou v Česku, ať už z titulu komplikovanějšího cestování nebo limitované nabídky. Navíc i zde chybí zahraniční turisté.

Celkově se situace zlepšila i v dalších odvětvích služeb. Služby jako takové si v červenci reálně připsaly dvě procenta, a to díky již zmíněné oblasti HORECA, dopravě a administrativě. Ve srovnání s loňským červencem jsou celkové tržby služeb o 9,6 % výše, nicméně i nadále o necelá čtyři procenta zaostávají za úrovní července 2019. V každém případě je už nyní zřejmé, že služby byly motorem ekonomiky ve druhé polovině roku, kdy by růst HDP mohl díky nim dostat ke čtyřem procentům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.