Petr Dufek: Maloobchod zůstává v režii aut

06.10.2014 10:53

Jeden chybějící pracovní den sice něco málo z červencového růstu ubral, avšak i tak zůstává výsledek maloobchodu velmi slušný. Po očištění o vliv nižšího počtu pracovních dnů rostl obchod o 4,4 % (neočištěný o 2,7 %).

Petr Dufek: Maloobchod zůstává v režii aut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Stále platí, že růst tržeb v maloobchodu obstarávají autosalony, respektive prodeje nových vozů. Ať už jde o důsledek obnovy vozových flotil firem, případné reexporty přes místní prodejce či vyšší zájem ze strany obyvatelstva, zbývající část maloobchodu rozhodně takový boom neprožívá (+2 %).

Tržby obchodu bez motoristického segmentu rostou stále umírněným tempem, které odpovídá vývoji reálné finanční situace domácností i trendu spotřebitelského chování.

Nízká inflace či přímo snižování cen spotřebního zboží podléhajícímu krátkému životnímu cyklu a silné konkurenci jsou silná lákadla pro spotřebitele, což se nepochybně následně odráží i ve dvojciferném růstu internetových prodejů.

Slabá koruna se zatím projevuje převážně jen u dovážených oděvů a obuvi, zatímco u elektroniky pokračuje dlouhodobý trend zlevňování. Ten trvá již více než deset let a je stále ještě silnější než pohyby kurzy koruny.

Maloobchod bez aut naznačuje pozitivní trend spotřeby domácností, avšak o nějakém rychlém či nadměrném růstu vyvolávajícímu inflační tlaky zatím hovořit nelze. Na to je současný apetit spotřebitelů stále ještě slabý.

Nepředpokládám, že by růst maloobchodu ve zbytku roku nějak výrazně zesílil. Jako pravděpodobnější se proto jeví růst okolo 2-3 % v případě obchodu bez aut, který odpovídá současnému trendu. Inflace tak bude muset zatím spoléhat spíše na jiné vlivy... Na nízký srovnávací základ, daně z cigaret a třeba i vyčerpávající se efekt zlevnění služeb mobilních operátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…