Petr Dufek: Rekordní investice v české ekonomice

03.04.2019 14:57

Určitě by bylo zajímavé věnovat se dynamice přípravy na brexit, avšak vzhledem k tomu, že kromě aktuálního avíza další žádosti o prodloužení doby odchodu Británie z Unie s otevřením všech dřívějších možností včetně ne-brexitu se nic nového vlastně neodehrálo, věnujme pozornost spíše zprávám z tuzemské ekonomiky. A tou hlavní bylo včera další zpřesnění odhadu HDP za poslední kvartál roku a zveřejnění podrobností o chování jednotlivých sektorů v našem hospodářství.

Petr Dufek: Rekordní investice v české ekonomice
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V první řadě šlo tedy o samotnou úpravu HDP, který podle nejnovějších dat rostl loni o něco pomaleji, než se doposud uvádělo. Zatímco předběžný odhad hovořil o zrychlení mezikvartálního růstu na 1 %, první odhad snížil toto tempo na 0,9 % a včera zpřesněný na 0,8 %. V meziročním srovnání jsme se dostali z 2,9 % na 2,6 %, což samozřejmě není až takový rozdíl, který by měl vzbuzovat otázky. Stejně tak zásadní nebylo ani přehodnocení celoročních tří procent na 2,9 %. Nakonec jde už jen o stará čísla, která vůbec nic neříkají o tom, v jaké kondici je česká ekonomika nyní. Přesto nějaké zajímavé momenty v detailních datech najít můžeme.

Tím nejzajímavějším je fakt, že loňský rok byl rekordním z pohledu celkových investic, ale rovněž investic nefinančních podniků, které ještě pod tíhou zakázek a nedostatku zaměstnanců musely více peněz nasměřovat do nových technologií. K výraznějšímu investičnímu úsilí se vzepnul i veřejný sektor, který v tomto směru utratil třetí nejvyšší částku za posledních dvacet let. I když jde jen o „nominální“ o inflaci neupravená data, je to pozitivní obrat po delším půstu, který může brzy dostat další impuls v podobě potřeby vyčerpat dosud nevyčerpané peníze z pomalu končícího rozpočtového období EU nebo taky ránu ve formě úspor k udržení naplánovaných rozpočtových deficitů.

Z dalších zajímavých momentů posledních čísel lze uvést relativně vysokou ziskovost nefinančních firem pohybující se okolo 47 %, což je sice vinou vyšších mzdových nákladů pět procentního bodů pod úrovní roku 2007, ale stále výrazně nad evropským průměrem. A úspěšným byl loňský rok i pro domácnosti, jejichž reálné příjmy rostly nejrychleji od vstupu ČR do EU (o 4,7 %). Může to vypadat sice dramaticky, nicméně s dlouhodobým průměrem 1,9 % to rozhodně nic moc neudělalo. A s výsledky za rok letošní už nejspíše také ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…