Petr Dufek: Růst české ekonomiky se vrací k udržitelnějším hodnotám

14.08.2018 20:05

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku rostla o půl procenta – tedy stejně jako v úvodu roku. V meziročním srovnání však v důsledku vysokého srovnávacího základu tempo HDP propadlo až na 2,3 %.

Petr Dufek: Růst české ekonomiky se vrací k udržitelnějším hodnotám
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na první pohled je to hodně velký sešup ze 4,2 % dosažených v prvním čtvrtletí, avšak ve skutečnosti to až takové překvapení není. S číslem hluboko pod trojkou se více méně počítalo na trhu i v centrální bance.

Česká ekonomika se už fakticky dostává na hranici svých možností, takže vlastně ani prostor zrychlovat nemá. Úspěšné firmy jedou na plno a na další expanzi nemají v danou chvíli ani technologie, ani zaměstnance. Česká ekonomika se už fakticky dostává na hranici svých možností, takže vlastně ani prostor zrychlovat nemá. Úspěšné firmy jedou na plno a na další expanzi nemají v danou chvíli ani technologie, ani zaměstnance.

Za růstem stojí – podle statistického úřadu – stejně jako v předchozím čtvrtletí spotřeba domácností a firemní investice. Ke kladnému výsledku dopomohl údajně i zahraniční obchod. Zajímavé však jistě bude, zda k růstu začaly konečně přispívat i veřejné investice, ať už ty ryze domácí nebo ty financované z EU fondů. Pokud ne, můžeme se „těšit“ na další přebytek veřejných financí. To ale bude jasné teprve až po zveřejnění podrobností v průběhu dalších měsíců. Nabídkovou stranu opět a zcela nepřekvapivě ovládal zpracovatelský průmysl, následovaný obchodem a stavebnictvím.

Nejnovější číslo působí ve světle poslední prognózy ČNB tak trochu jako zklamání. Tempo HDP zaostalo oproti očekávání centrální banky o tři desetiny procentního bodu, avšak stále jde jen o předběžný odhad, který může doznat výrazných změn po následujícím zpřesnění.

I když podrobnější data k budou k dispozici až na konci srpna, nemyslíme si, že by ČNB musela měnit svůj pohled (a výhled) na českou ekonomiku a odkládat další navýšení úrokových sazeb. K tomu by bylo asi zapotřebí, aby inflace a rovněž mzdy zůstaly výrazně pod prognózou. To se nicméně uvidí až v prvním zářijovém týdnu.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla