Petr Hampl: Kudy z energetické krize

12.11.2021 16:25 | Komentář

Sdružení Kudy z krize má první výstup. V úterý jsme rozeslali předsedům všech parlamentních politických stran otevřený dopis s konkrétním návrhem řešení současné energetické krize.

Petr Hampl: Kudy z energetické krize
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Jsou to tři konkrétní kroky – politická rozhodnutí a novelizace energetického zákona. To by vedlo k rychlé nápravě situace. A naopak, pokud k těm krokům nedojde neprodleně, bude se situace zhoršovat.

V tom otevřeném dopise píšeme mimo jiné:

Je povinností příslušných vládních orgánů a regulačních institucí ochránit domácnosti před pádem do energetické chudoby a firmy před likvidačními cenami energie. Povinnost chránit oprávněné zájmy spotřebitelů pro ně plyne přímo ze zákona dle bodu 10 písm. h) a bodu 11 písm. i) § 98a zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon.

Vzniklou krizovou situaci je třeba řešit bezodkladně též na úrovni Energetického regulačního úřadu (ERÚ), a to formou vyhlášky, kterou se stanoví postup při zajištění dodávky elektřiny a dodávky plynu dodavatelem poslední instance (DPI). Zde je třeba určit nejen postup při přejímání spotřebitelů od obchodníků, jimž ERÚ zruší licenci na obchodování, ale také stanovit pravomoci DPI vymáhat na obchodnících s odebranou licencí rozdíl mezi odůvodněnými cenami energie a cenami dle původně platných smluv.

Zároveň je nutno bezodkladně se připravit na to, že podobné cenové šoky se budou v důsledku nepromyšlenosti zvolené strategie „boje s klimatickými změnami“ bohužel opakovat. Příslušné orgány se musí s předstihem připravit na situace, kdy ambiciózní projekty Evropské unie nejsou provázány s opatřeními, jež by bránila nezodpovědnému chování finančně silných aktérů a chránila veřejnost před dopady jejich spekulací.

Více ZDE

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…