Petr Hartman: Bude Mertlík eurokomisařem?

07.05.2014 18:58

Když se dva perou, směje se většinou ten třetí. Přesně v duchu tohoto rčení dopadl výběr eurokomisaře za Českou republiku před zhruba pěti lety. Souboj kandidáta sociální demokracie Vladimíra Špidly s adeptem ODS Alexandrem Vondrou nakonec vyhrál Štefan Füle.

Petr Hartman: Bude Mertlík eurokomisařem?
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Vyostřený střet tak skončil kompromisem. Podobně může dopadnout souboj o post českého eurokomisaře i po letošních volbách do Evropského parlamentu. Premiér Bohuslav Sobotka by rád v tomto křesle viděl bývalého ministra financí Pavla Mertlíka. Jeho osoba by podle něj měla zaručit, že země získá oblast, která bude zaměřena na ekonomiku a bude patřit tudíž k významnějším.  

V souvislosti s možným zaměřením nového eurokomisaře se objevily mimo jiné spekulace o tom, že by na Českou republiku mohl zbýt post mající v kompetenci dejme tomu mnohojazyčnost. Což je oblast, která není považována za prestižní, na rozdíl například od sféry daňové a celní unie, nebo hospodářství a měny, případně vnitřního trhu a sektoru služeb.   

Premiér Bohuslav Sobotka vytažením Mertlíkova jména dává najevo, že sociální demokraté disponují silným kandidátem, s jehož pomocí by se Česká republika mohla dostat k prestižnímu postu.  

Nutným, nikoli však jediným, předpokladem k tomu je nominace konkrétního člověka. Na něm se musí shodnout vláda. V ní nejsou pouze sociální demokraté, proto zmiňovaný předpoklad zatím není naplněn a delší dobu být nemusí.  

Představitelé hnutí ANO se totiž netají tím, že rovněž oni mají svého kandidáta. Měl by jím být Pavel Telička, což také není neznámé jméno. Naopak v Bruselu se jedná o povědomou personu. Byl členem vyjednávacího týmu při vstupu země do Evropské unie. Krátce už působil jako eurokomisař a v unijním zákulisí se rovněž pohyboval jako lobbyista.  

Vláda proto může jen obtížně rozhodnout o tom, koho nominuje do Evropské komise, aniž by předtím došlo k dohodě mezi sociální demokracií a hnutím ANO. Nepodaří-li se ji dosáhnout, může mít Česká republika problémy dodat včas do Bruselu potřebné jméno. To by zároveň výrazně omezilo prostor pro zákulisní vyjednávání o zisku skutečně významného postu v rámci komise. Česká republika nemá dopředu určené místo a záleží na diplomatických schopnostech, jaký post její kandidát skutečně obsadí.  

Před volbami nelze očekávat vzájemnou vstřícnost nejsilnějších vládních stran. Po volbách se snad dohodnou na konkrétní osobě, která by nebyla v Bruselu do počtu a měla šanci se prosadit do přinejmenším stejně významného postu, jaký zastává současný eurokomisař Štefan Füle.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Muž v ženském těle

9:44 Zdeněk Jemelík: Muž v ženském těle

Ústavní soud vyvolat velký rozruch vyjádřením, že pro povolení změny pohlaví není nutná kastrace. Zá…