Petr Hartman: U platů politiků nejde o procenta

28.11.2014 12:53

Neskutečný výsměch lidem, takto ohodnotil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula snahu poslanců zvýšit si plat. Růst o čtrnáct procent působí na první pohled nepatřičně. Lidem většinou příjmy nerostou, a pokud přece jenom, potom spíše o jednotky procent. Politici mají zároveň pověst, že pracují málo a špatně a jsou za to zbytečně moc placeni.

Petr Hartman: U platů politiků nejde o procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Člověk, který příjmy politiků kritizuje, má zaručenu kladnou odezvu od veřejnosti. Dobře si to uvědomuje rovněž premiér Bohuslav Sobotka. Byť nepoužívá tak ostrá slova jako Josef Středula, snaží se bránit výraznému růstu platů zákonodárců.

Přitom jde spíše o kalkul, jak zvýšit svoji popularitu, než o pokus nastavit jasná pravidla, podle kterých by se mzda politiků určovala. Způsob, který se snaží prosadit Bohuslav Sobotka, připomíná dohadování se na aukci. Někdo navrhne procento, další přisadí a vykřikne procenta tři, jiný trumfuje pětiprocentním růstem.

Podobné handrkování by nemělo být základem, podle kterého by se mzdy politiků měly vypočítávat. Příjmy zákonodárců by zároveň neměly být odtrženy od reality. To by neměl zaručovat úsudek politiků, kteří jsou momentálně u moci. Logicky by se měly odvíjet od určitého násobku průměrného příjmu v nepodnikatelské sféře. V tolik diskutovaném návrhu nepřevyšuje jeho trojnásobek.

V příštím roce by tak mělo skutečně dojít k růstu o kritizovaných čtrnáct procent. Toto číslo spíše vypovídá o tom, jak se vyvíjela průměrná mzda v nepodnikatelské sféře a že základní plat politiků byl výrazně nižší než navrhovaný dvou a půl násobek. Je legitimní požadovat například to, aby byl poměr mezi zmiňovanými příjmy pouze dvojnásobný. Z úst politiků však neslyšíte podobné návrhy. Naopak nabízejí různá procenta, která tento problém dlouhodobě neřeší.

Nemáte-li nastavený mechanismus výpočtu, musíte se k tomu po nějaké době vracet. Přitom nejde o nic jiného, než o záruku, že se základní mzdy politiků nevymknou realitě. Ať už by průměrný příjem v nepodnikatelské sféře rostl, nebo naopak klesl, měl by plat zákonodárců tento pohyb automaticky kopírovat. To vám však nezaručí procenta, ale nějaký neměnný násobek zmiňovaného průměrného příjmu.

Je to poměrně jednoduchý princip, který politici buďto nepochopili, nebo nemají odvahu ho veřejnosti vysvětlit. Raději se dohadují o procentech. Možná tím úmyslně vytvářejí mlhu, která má zakrýt skutečný problém příjmů zákonodárců. Tím jsou nejrůznější náhrady anebo příplatky za často uměle vytvořené funkce, které jsou málo přehledné a příjmy politiků výrazně zvyšují.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …