Petr Holub: Proč se Evropská unie rozzlobila na Česko

02.10.2013 17:40

Evropské dotace nám byl čert dlužen. Tak skeptickou větu dnes užívají dokonce lidé, kteří jinak nemají proti Evropské unii žádné námitky a kteří jsou její nedostatky ochotni přehlížet. Při zkušenostech se zbytečnými či přímo škodlivými stavbami, které vyrůstají všude v okolí, případně s nesmyslnými školícími projekty však už jde jen těžko oči zavírat. Tito zklamaní eurooptimisté dokonce někdy říkají, že každé zdržení při čerpání eurodotací může republice prospět.

Petr Holub: Proč se Evropská unie rozzlobila na Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Zklamání tedy musí být velké, když se prosazuje názor „raději žádné investice než ty evropské“.

Zmíněný názor se ovšem neomezuje jen na Českou republiku, ale zřejmě se prosazuje v samotném Bruselu či Štrasburku a dalších městech, kde sídlí evropská správa. V tomto případě jde také o překvapivý fenomén. Úředníci Evropské komise mají zájem na tom, aby se co nejvíc peněz z evropských fondů vyčerpalo. Pokud se nevyčerpají, pak to musí zdůvodnit a navíc jim hrozí riziko, že příště dostanou k přerozdělování méně peněz. Tím také poklesne jejich vážnost.

Dnes si tedy i Evropská komise říká, že raději peníze nerozdělit, než je rozdělovat v České republice.

O tomto postoji svědčí marný pokus europoslance, občanského demokrata Jana Vlasáka, prodloužit termín na vyčerpání dotace určené pro rok 2013 ještě o dvanáct měsíců. Stejnou výhodu už získali Rumuni a Slováci, komise by tedy mohla vyjít vstříc také Čechům. Ovšem výbor Evropského parlamentu pro regionální politiku žádost zamítl. Reálně tedy hrozí ztráta v řádu desítek miliard korun. Samotné české úřady připouštějí, že z peněz přidělených na letošek nevyčerpají 28 miliard.

Studenou sprchu je možné vysvětlit pravidlem: „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne“. Češi dlouhá léta spoléhali na benevolenci Evropské komise, respektive bruselských politiků a úředníků. Teď konečně došlo k tomu, že Brusel Česku něco neodpustil.

Zbývá otázka, proč k tomu došlo právě dnes. V základu bude asi zcela racionální úvaha úředníků, respektive politických reprezentantů Evropské unie. Mohli by vyjít Čechům vstříc, i když jejich žádost přišla na poslední chvíli. Zároveň však z Česka přišly další zprávy o špatném čerpání, které nejsou převratné, je jich však tolik, že jedna z nich už byla pověstnou kapkou, po které pohár trpělivosti přetekl.

Bruselu se očividně nelíbí projekt opravy dálnice D1. Opravy Evropská unie neplatí, Češi však napsali, že jde o modernizaci, tedy rozšíření kapacity dálnice. K té přitom nedojde.

Evropským úředníkům začalo vadit, že český zákon o vlivu staveb na životní prostředí neodpovídá evropským směrnicím. Řada staveb tedy vznikla v rozporu s evropských právem a Češi k nápravě nepřikročili dodnes.

V těchto dnech byla dokončena kontrola v operačním programu Střední Čechy, kde se podle očekávání našla řada nedostatků. Rovněž skončila kontrola, jak neobvyklým způsobem ovlivňuje rozdělování evropských dotací zdejší Hospodářská komora.

V Bruselu si zkrátka uvědomili, že řešit všechny tyto problémy se už ani nevyplatí a že nejlepším řešením je zavřít kohoutek. Jednou k tomu dojít muselo.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…